Magyar gazdaság

A hat százalék körüli hiány is reális

Könnyítheti az adósság finanszírozását és likviditást nyújt a kormánynak az Európa Tanács Fejlesztési Banktól felvett 60 milliárd forintos hitel.

Az ezermilliárd forintos várható járványkiadásokhoz képest ugyan kismértékű a 60 milliárd forintos kölcsön, amelyet az Európa Tanács Fejlesztési Bank (CEB) nyújtott Magyarországnak, azonban a finanszírozást mindenképpen könnyebbé teszi – mondta a Világgazdaság kérdésére Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Valószínűleg kedvező hitellehetőség nyílt, ami részben leveszi a terhet az államkötvény-kibocsátásról, a felvett összege nagyjából egyhavi kötvénykibocsátásnak felel meg.

Török Zoltán, a Raif­feisen Bank vezető elemzője jó lehetőségnek nevezte a hitel felvételét, ami biztonsági tartalékként szolgálhat, de nem elsősorban a költségek csökkentésében, sokkal inkább a likviditás biztosítása szempontjából.

A CEB anyagából kiderült, hogy a vírus elleni védekezés hárommilliárd euróba kerülhet Magyarországon, ami tegnapi árfolyamon 1038 milliárd forint kiadást okozhat. Ez a bruttó hazai termék (GDP) nagyjából 2 százalékát teheti ki.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban arról beszél, hogy az első fél évben 600 milliárd forintot fordított a kormány a koronavírussal kapcsolatos egészségügyi kiadásokra. A kölcsön futamidejét és a kamatozást azonban sem a CEB, sem a Pénzügyminisztérium (PM) nem hozta nyilvánosságra.

„Hatszázalékos eredményszemléletű deficitre számítok” – húzta alá Török Zoltán.

Fotó: MTI – Balaton József

A Pénzügyminisztérium hivatalos adatai ugyan 3,8 százalékos hiányról árulkodnak, azonban a GDP-csökkenési prognózis 3 százalékról 5 százalékra rontása már önmagában is kedvezőtlenebb egyenleget feltételez, ráadásul Varga Mihály 8-10 százalékos hiányadatot lengetett be egy héttel ezelőtt

– fejtette ki a Raiffeisen Bank szakembere.

Virovácz Péter szerint az eredményszemléletű hiány 7 százalék körüli lehet, ami nem lenne kirívó Európában. A végleges számot erősen befolyásolhatja a harmadik és a negyedik negyedéves kilábalás sebessége.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság keddi számában

GDP PM ceb
Kapcsolódó cikkek