Magyar gazdaság

Elhúzódó amerikai recessziótól tartanak a Fed-tagok

A Fed az eszközvásárlási programokkal egyelőre képes hatékonyan alacsony szinten stabilizálni a piaci kamatokat.

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére szigorúbb kormányzati és lakossági intézkedésekre van szükség – hívta fel a döntéshozók figyelmét június 9–10-i ülésének jegyzőkönyvében az Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).

Ha ugyanis a vírus terjedését nem sikerül megfelelőképpen kezelni, elhúzódó recesszióra kell felkészülni az Egyesült Államokban. E pesszimistább forgatókönyv szerint a járvány második hulláma és az ezzel együtt bevezetendő korlátozó intézkedések a további jelentős csökkenéséhez vezethetnek. Ezzel párhuzamosan

a munkanélküliségi ráta ugrásszerű emelkedésére számítanak a Fed pesszimistább tagjai.

A jelek most arra utalnak, hogy visszapattanás kezdődött a gazdasági aktivitásban, ezért a központi bank továbbra is fenn kívánja tartani a jelenlegi monetáris kondíciókat. A Fed az eszközvásárlási programokkal egyelőre képes hatékonyan alacsony szinten stabilizálni a piaci kamatokat,

ez a várakozása szerint legalább 2022-ig a nullához közeli kamatlábakat eredményez.

Hangsúlyozzák azonban, hogy ez kizárólag megfelelő közegészségügyi helyzetben tartható. Az új esetek számának folyamatos emelkedéséből az látszik, hogy a lakosság nem veszi elég komolyan a járványt, nem tartja be a távolságtartási és maszkviselési előírásokat.

Fotó: Tasos Katopodis / POOL / AFP

Ez a Fed tagjai körében kérdéseket vet fel a monetáris politikával kapcsolatos hosszú távú iránymutatás kialakításának vonatkozásában.

A jegyzőkönyv szerint a Fed tagjai egyetértenek abban, hogy a hitelfelvételi költségek csökkentése érdekében részletesebb útmutatást kell adniuk arról, hogy meddig kívánják fenntartani a jelenlegi kamatlábakat. Azonban nem jutottak közelebb egy olyan esetleges kiegészítő eszközzel kapcsolatos megállapodáshoz, amelyben elköteleznék magukat a kincstári hozam karbantartására korlátlan rövid vagy közepes lejáratú állampapírok vásárlásával.

Számos tag támogatta azt a stratégiát, amelynek értelmében

a Fed ideiglenesen lehetővé tenné, hogy az – mérsékel­ten – a 2 százalékot meghaladó szint fölé emelkedjen,

és ezzel orvosolja a korábbi alacsonyabb inflációt, míg a gazdaság helyre nem áll a pandémia után. Szerintük ez a megközelítés potenciálisan megakadályozná a Fed-stimulus korai visszavonását – olvasható a jegyzőkönyvben.

Egy ilyen stratégia jelentősen eltérne a Fed által az elmúlt harminc évben alkalmazott gyakorlattól, attól, hogy megelőző intézkedésként – az inflációs nyomás mérséklésére – megemeli a kamatlábakat.

A Fed abban az esetben csökkenti a kamatlábakat, ha a gyenge, hogy a vállalkozásokat befektetésre, a háztartásokat pedig kiadásaik növelésére ösztönözze.

A 2008-as pénzügyi válság óta a Fed a rövid lejáratú kamatlábakat a nullához közeli szinten tartja,

és eszközei elsősorban a hosszú távú kamatlábak csökkentésén alapulnak,

ez megkönnyítette a háztartások adósságainak megfizetését, és ösztönözte az új hitelfelvételt, valamint a kockázatvállalást.

járvány GDP koronavírus hitelfelvételi költségek infláció Fed kamatláb gazdasági visszapattanás
Kapcsolódó cikkek