Magyar gazdaság

Emelkedő pályán fékezett a lakásépítési piac

Jóval több lakás készült el, mint egy éve, miközben jelentősen csökkent az építeni tervezettek száma az első félévben. A legnagyobb fordulat a nagyvárosokban van, ahol kiugró növekedés után zuhant be az építési kedv. A Pénzügyminisztérium szerint a fellendülés jeleit mutatják a lakásépítési adatok.

Január és június között 8697 új lakás épült,országos átlagban 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban – jelentette csütörtökön a KSH. Budapesten 22 százalékkal, a községekben 23 százalékkal, a megyei jogú városokban 40, az egyéb városokban 47 százalékkal több lakást vettek használatba az első félévben tavalyhoz képest.

Ugyanekkor 32 százalékkal csökkent a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma,

eszerint 12 475 lakást és házat terveznek építeni országszerte, ennek 39 százalékát a fővárosban. Budapesten 21 százalékkal, a megyei jogú városokban 51 százalékkal, az egyéb városokban 34, a községekben 25 százalékkal csökkent az építeni tervezett ingatlanok, illetve az engedélyek száma, a lakóépületeké országosan 27 százalékkal. Egyedül Fejér és Veszprém megyében látszik az építési kedv további erősödése, vélhetően a Velencei tó és a Balaton környéki iránti fokozódó érdeklődésnek köszönhetően.

Fotó: CAIA IMAGE / Science Photo Library via AFP

Az építési terveket a Covid-19 járvány is átírta,

de csak időlegesen, a KSH jelentése szerint az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma átmenetileg visszaesett: 2019 azonos hónapjaihoz képest márciusban kétharmadára, április–májusban alig több mint felére, júniusra viszont újra megközelítette az egy évvel korábbi szintet . Budapesten az április–májusi visszaesés még erőteljesebb volt, de júniusban a tavalyinál majdnem kétszer több lakás építését kezdeményezték. z építkezéseket nem lassította a járvány,

a használatba vett lakások száma a második negyedévében 40 százalékkal emelkedett a fővárosban.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 96,6 négyzetméterről 96,6 m2-re csökkent országos átlagban, az elkészült ingatlanok 49 százaléka családi házban, 43 százaléka többlakásos épületben, 4,2 százaléka lakóparkban található. A vállalkozások részesedése 52 százalékról 54 százalékra nőtt a lakásépítési piacon.

PM: a fellendülés jeleit mutatják a lakásépítési adatok

A számok azt mutatják, hogy az ország egész területén dinamikusan növekedtek a használatbavételek az első hat hónap során – kommentálta csütörtökön kiadott közleményében a legfrissebb adatokat a Pénzügyminisztérium (PM). A kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően immár hatodik éve folyamatosan emelkedik az új építésű lakások száma, 2019-ben több mint 21 ezer új lakás készült el, idén az első félévben pedig már 8697, ami 34 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A kormány lakáspolitikai célja a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági válság ellenére változatlan: segíteni a családokat az otthonteremtésben, valamint támogatni a fiatalokat a lakáshoz jutásban.

 

KSH koronavírus lakás építkezés
Kapcsolódó cikkek