Magyar gazdaság

Jönnek a rozsdaövezet-rendeletek

Legkésőbb szeptemberben jelenhet meg az azonnali rozsdaövezeti akcióterületeket kijelölő kormányrendelet, a hosszabb távú programhoz viszont uniós pénzeket vár a kormány.

Közpénzek felhasználása nélkül, piaci szereplőket ösztönözve indítaná meg a kormány az elhagyott ipari területek megújulását az 5 százalékos áfát és az egyszerűsített, gyorsított ügyintézést biztosító akcióterületi státusszal. Ugyanakkor – mint Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tegnapi elnökségi ülésén ismertette – a közép- és hosszú távú akcióterületek rehabilitálásához döntően európai uniós forrásokat terveznek felhasználni, ehhez az említett időtávokra konszolidációs akcióterv készül. Sokezernyi, több évtizede pusztuló barnaövezeti területről van szó, a helyreállításukhoz egy olyan átfogó felmérés szükséges, amilyen még sosem készült – hangsúlyozta Fürjes Balázs, érzékeltetve, hogy még senki sem tudja, milyen volumenű, illetve költségű munkával számolható fel az adott ingatlanokon a szennyezés. A Világgazdaság értesülése szerint szeptember végéig megtörténik az áfatörvény említett módosítása a rozsdaövezeti kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa beépítésével.

Az otthonteremtési, város­reha­bilitációs és gazdaságélénkítési célokat egyaránt szolgáló rozsdaövezeti akciótervbe bevont területeken az egyszerűsített, gyorsított építési engedélyezés minden típusú ingatlanfejlesztésre, azaz irodaházak, üzletek építésére is vonatkozik majd, bár az elsődleges cél a megfizethető árú lakások építésének ösztönzése. Ezt az 5 százalékos értékesítési áfával biztosítaná a kormány. Hatósági árak bevezetését viszont nem tervezik – válaszolt építőipari cégvezetőknek az államtitkár –, a bérlakásépítésről pedig egyelőre a kormányon belül is diskurzus folyik, jellemzően arról, hogy azt milyen eszközökkel ösztönözze az állam. A lakásbérlet áfamentessége fennmarad, de állami bérlakásépítést nem tervez a kormány, még az állami tulajdonú rozsdaövezetekben sem. A 2,5 százalékos kamattal meghirdetett Növekedési Hitelprogram Hajrá viszont a rozsdaövezeti programban részt vevő cégeknek is jó lehetőség a beruházások finanszírozásához.

A beruházások azonnali indítására alkalmas rozsdaövezeti akcióterületeket helyrajzi számokkal kormányrendeletben rögzítik, és az önkormányzatokkal együtt jelölik ki. Az önkormányzatok mindegyike érdekelt az elhanyagolt ipari területek felszámolásában. Az azonnali státuszhoz szükséges definíciók alapján sok száz hektár esélyes országszerte arra, hogy bekerüljön e programba. Koji László, az ÉVOSZ elnöke leszögezte, hogy csökkenő rendelésállománya miatt az ágazat mielőbbi megbízásokra vár. A rozsdaövezeti lakásépítési programot jó lehetőségnek, hatékony piacélénkítő eszköznek tartják. A lakásépítés egyelőre a korábbi 5 százalékos áfa miatt pörög, a tavaly átadott 21,4 ezer és az idén elkészülő 25 ezer új lakás után azonban már jövőre beszakadhat a szektor. A rozsdaövezeti lakásépítés szeptemberi munkakezdéssel is legkorábban 2022-es átadással valósulhat meg. Mielőbb lépni kell, mert az idei első négy hónapban 35 százalékkal esett vissza az engedélykérelmek és az egyszerű bejelentések száma – mondta Koji László.

Az államtitkár szerint még a nyári szünet előtt, de reményei szerint legkésőbb szeptemberben megjelenhetnek az azonnali státuszú akcióterületeket felsoroló első kormányrendeletek.

Az idén

25

ezer új lakás átadása várható

rozsdaövezetek Fürjes Balász ÉVOSZ
Ezek is érdekelhetik