Nagyon kedvezőtlen volt az idén az időjárás a búzatermesztéshez, a tavaszi aszályos időszak után egyszerre zúdult le rengeteg eső, de a kalászosoknak már későn – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. A társaság környékén késve, a szokásos június 25–30. helyett július 5–10. körül indult csak a búza aratása.
A betakarítás nagyon rosszul kezdődött: a korai fajták tulajdonságai a malmok számára kezelhetetlenül gyengék, beleértve a hektolitersúlyt, a sikértartalmat és az esésszámot is. Az utóbbi a malom- és a sütőiparnak egyaránt fontos minőségjelző: ha gyenge, az azt jelenti, hogy nem lesz tartása a sikérnek, sütéskor lapos maradna a kenyér – magyarázta. A különböző paraméterekkel rendelkező búzákat szükség esetén érdemes keverni, és ha egy 28-as sikértartalmú kenyérgabonát fele-fele arányban öntenek össze egy 30-assal, akkor a keverék 29-es sikértartalmú lesz. Az alacsony esésszámú búzához viszont tízszeresen kell hozzáadni a jó búzát, hogy egy egységgel emelkedjen a sikértartalma.
A Hajdú Gabona mérései szerint a középérésű fajták viszont jobban teljesítettek, de ezek is csupán jó közepes minőségűek, a gazdálkodóktól kapott információk szerint hektáronként az 5,5-6 tonnát éri el a termésátlag. Lakatos Zoltán megerősítette a termelők által is elmondottakat: az idén nem kell számolni komolyabb fuzáriumfertőzéssel. Összességében azonban az idei sikértartalom így is körülbelül 10 százalékkal alacsonyabb az átlagosnál, a hektolitersúly is gyenge, ahogyan a sütőipari érték és az úgynevezett W érték – amely a tészta nyújthatóságára utal – szintén. Az eddigi vizsgálatok alapján a tészta dagaszthatóságát meghatározó vízfelvevő képesség azonban kifejezetten jó.
Az elmúlt napok esős időszaka annyira lerontotta a földeken maradt búzák minőségét, hogy a szakember tudomása szerint étkezési célra használható terményt már nem lehet betakarítani. Az aratás kezdetén jellemző 47-48 ezer forintos árak ennek megfelelően a nagyobb, már betakarított, 500–1000 tonnás tételek esetében körülbelül 10 százalékkal, 53-54 ezer forintra nőttek. Termelői körökben korábban azt kifogásolták, hogy a különböző minőségi kategóriák közötti árugrás nagyon szűk, tonnánként csupán 100–1500 forint. Lakatos Zoltán szerint ez az idén minden bizonnyal megváltozik, ugyanis azok a búzák, amelyeket nem lehet a malmoknak eladni, 20 százalékkal is olcsóbbak lehetnek az étkezési minőségnél.
Az, hogy a nagyobb tételek ára elmozdult, azt is jelenti, hogy – ahogyan az elmúlt években – az idén is emelni kell a liszt árát. „Reménykedtünk, hogy erre ebben az évben nem lesz szükség, de az utóbbi napok ármozgását és a búza minőségét is figyelembe véve azt gondolom, hogy a malmok a következő hónapokban kénytelenek lesznek ezt meglépni” – mondta Lakatos Zoltán. Az kedvez a malomiparnak, hogy a fuzárium miatt nem merülnek fel többletköltségek. Viszont drágítja a termelést, hogy válogatni kell a búzákat. Ez azt jelenti, hogy a Hajdú Gabona például az őrléshez nem a szokásos 50 kilométeres körzetből vásárolja fel a búzát, hanem akár 100-150 kilométeres távolságból. Meg kell fizetni a jó búza árát, és a szállítási költségek is magasabbak lesznek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.