Magyar gazdaság

Nem kérnek a reformgyámságból a déliek

Ausztria EU-minisztere kizártnak tartja a költségvetési megegyezést az Európai Tanács hét végi tanácskozásán, azaz hiába pörgött csúcsra a napokban az uniós diplomácia, és eredménytelen volt a német kancellár közvetítése is a megállapodást sürgetők és az osztogatást ellenző takarékos négyek között.

T úl sok dologban van véleménykülönbség, nem tudom elképzelni, hogy megállapodás születik a hét végén – nyilatkozta az Euractivnak Karoline Edtstadler, az európai uniós ügyek osztrák minisztere. A kiadásokat sokalló és a hozzájuk tartozó feltételeket keveslő takarékos négyes más politikusai is pesszimistán nyilatkoztak. Egyre valószínűbb, hogy a péntek és a szombat nem lesz elég az EU állam- és kormányfőinek, hogy megállapodjanak a javasolt kilábalási alapról és a hétéves költségvetésről, és új csúcsot kell majd összehívni.

Az Európai Bizottság 750 milliárd eurós, kétharmad részben támogatásokból és egyharmadában kölcsönökből álló kilábalási csomagot javasol.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 1074 milliárd eurós keretösszeget indítványozott a 2021–2027-es költségvetéshez, kevesebbet az 1100 milliárd eurós eredeti tervnél. Ezt kedvezően fogadták a takarékos négyek – Ausztria, Hollandia, Finnország és Svédország –, de az elmúlt hetek kétoldalú találkozói után született nyilatkozatok azt mutatják: lényegesen nagyobb engedményeket akarnak.

Fotó: Markus Schreiber/AP POOL/dpa

Angela Merkel német kancellár, miután Berlinben Pedro Sánchez spanyol kormányfővel találkozott, elismerte, hogy nagyok a nézetkülönbségek.

De a német oldalról mi egy bizonyos kompromisszumtartalékkal megyünk majd Brüsszelbe

– tette hozzá.

A járvány által keményen megtépázott déli államok, köztük Olaszország és Spanyolország, amelyek a tervezett alap legnagyobb haszonélvezői lennének, mielőbb pénzhez szeretnének jutni – feltételek nélkül. Sánchez és Giuseppe Conte is júliusi megegyezést sürget, ahogy Merkel és Emmanuel Macron francia elnök is. A takarékos négyek azonban kifogásolják, hogy a javaslat nem garantálja a pénzek jó felhasználását, azzal érvelve, hogy a déliek a kellő reformok híján már jóval a járvány előtt rosszul teljesítettek.

Részletek és teljes cikk a csütörtöki Világgazdaságban

Németország támogatás Megegyezés segély EU pandémia Ausztria
Kapcsolódó cikkek