Magyar gazdaság

Százezernél is többen igényeltek babaváró támogatást

A termék célja, hogy a családalapítás előtt álló párok olyan kezdőtőkét kapjanak, amely segítséget nyújt a közös út elindításához.

Átlépte a százezret a babaváró támogatást igénylő családok száma – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki szerint a termék iránti érdeklődés jelzi, hogy a támogatás valós igényre tudott választ adni.

A termék célja, hogy a családalapítás előtt álló párok olyan kezdőtőkét kapjanak a maximum 10 millió forintos összeggel, amely segítséget nyújt a közös út elindításához.

Novák Katalin szerint

az érintettek eddig 784 milliárd forint értékű hitelre szerződtek az ügyfelek a pénzintézetekkel. Az igénylők közül 33 ezer olyan család van, ahol már megszületett vagy úton van a gyermek és így kamatmentessé vált a konstrukció.

Hatszáz családnál a második gyerek is megszületett, ők a 30 százalékos tőketámogatásnak köszönhetően már 6 milliárd forintot bizonyosan nem kell, hogy visszafizessenek. Ezen felül már 54 családnál a harmadik gyerek is megszületett, ők azok, akiknél a szabályok értelmében teljes egészében támogatássá alakul át a babaváró.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az 5 éves Családi Ottonteremtési Kedvezménnyel, (a CSOK-kal) eddig 145 ezer család 600 ezer tagja élt, a pénzintézetek által folyósított összeg meghaladta a 455 milliárd forintot.

A hitelt 42 ezren új-, 95 ezren használt lakás vásárlására vették fel, míg 8 ezren lakáskorszerűsítésre, vagy felújításra igényelték a kölcsönt. A támogatásban részesülők közel fele 2 gyermekes, 38 százalékuk 3 gyermekes, míg 15 százalékuk nagycsaládos. A programban szereplők összesen 75 ezer gyermek születésére vállaltak kötelezettséget.

A termékek kidolgozásában, azok feltételeinek alakításában szoros az együttműködés a magyar bankrendszerrel

– jelezte Novák Katalin.

Jelasity Radovan, a Magyar Bankszövetség elnöke, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója is azt emelte ki, hogy a két termék ékes példája annak, hogy milyen jól tud a kormányzat és a bankrendszer együttműködni.

A szakember szerint a babaváró ma a bankpiac egyik legsikeresebb, ráadásul legválságállóbb terméke. Ezt Jelasity Radovan szerint az bizonyítja, hogy a koronavírus-járvány idején, áprilisban 46 milliárd forint értékű babavárót helyeztek ki a pénzintézetek, miközben a személyi kölcsön kihelyezés összesen 13 milliárd forint volt.

Novák Katalin
Fotó: Kozma István

A idején összesen 160 milliárd forintnyi babaváró hitelt folyósítottak a pénzintézetek.

A termék már indulása óta a legsikeresebb:

a tavalyi év második felében a 470 milliárdnyi babaváró-folyósítás meghaladta a 455 milliárdnyi lakáshitel- és a 280 milliárdos személyi hitel kihelyezést is.

Ilyen segítséget ilyen feltételekkel senki nem kap Európában – hangsúlyozta a Bankszövetség elnöke, aki szerint a kölcsön átlagos hitelösszege 9,7 millió forint, a fő felhasználási cél egyértelműen lakáscélú.

babaváró támogatás lakásvárlás KÖLCSÖN
Kapcsolódó cikkek