Magyar gazdaság

Tízből kilenc vendég magyar a Balatonnál

Eltér a megszokottól az idei balatoni szezon, hiszen csak júniusban érkeztek meg a turisták. A múlt hónapban kevesebb mint 150 ezer vendéget regisztráltak a magyar tengernél, 93 százalékuk belföldi volt.

Fellélegezhetnek a Balaton környéki önkormányzatok, júniusban megkezdődött a nyári szezon. A március közepétől május végéig tartó leállás után a balatoni szálláshelyek szakaszosan nyíltak meg, a jó minőségű szálláshelyek már magas foglaltsággal üzemelnek – mondta a Világgazdaságnak Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke. A júniusi adatok szerint a vendégéjszakák száma dinamikusan növekszik, a Balaton környéki szálláshelyekre a Magyar Turisztikai Ügynökség közlése szerint összesen 148 ezer vendég érkezett, akik 387 ezer vendégéjszakát töltöttek el a térségben. A vendégek 47 százaléka szállodákban, 35 százaléka magán- és egyéb szálláshelyeken szállt meg.

A balatonfüredi polgármester szerint a szezon első részében elmaradtak a vendégek, a vendégéjszakák száma a településen májusban a múlt évinek a 8 százaléka, júniusban a 40 százaléka volt.

A kezdeti alacsony vendégforgalom ellenére júliusban már biztatók a kilátások, a szállodák kihasználtsága 40 százalék feletti, de a jobb minőségű szálláshelyeken már a 80 százalékot is eléri Bóka István szerint. Hozzátette: erős, júliustól októberig tartó szezonra számít Balatonfüreden, főként az őszre elhalasztott rendezvények és konferenciák lebonyolítása növeli majd a forgalmat, hacsak a járvány nem szól közbe.

Az elmúlt időszakban, Magyarország egyéb régióihoz hasonlóan, a Balatonnál is a belföldi vendégek domináltak, több mint 356 ezer vendégéjszakát töltöttek a térségben, ami az összes júniusi vendégéjszaka 93 százaléka. A belföldi vendégek körében átvette a vezetést Siófok, de kiemelt célpont volt Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz és Cserszegtomaj is. Bár a légi forgalom beindult, a turisták száma továbbra is elmarad a megszokottól, júniusban kevesebb mint tízezer külföldi vendég fordult meg a Balatonnál. A turisták repülővel egyelőre Budapestre érkezhetnek, ahol júniusban már átlagosan napi hetven gép landolt, ami jóval elmarad a tavalyi 220-tól. A Hévíz-Balaton repülőtér menetrend szerint augusztus közepétől várja az utasokat. A balatonfüredi polgármester becslése szerint a külföldi vendégek száma a Balatonnál mostanáig a tavalyi ötöde volt, az arány növekedését egyelőre nem segítik a beutazási szigorítások. A legtöbb balatoni turistát küldő ország Németország, Ausztria, Szlovákia, Csehország és Lengyelország volt.

Beindulnak ősszel a fejlesztések

Az év második felében beindul a Balatonnál a szálláshelyek fejlesztése, a Kisfaludy-pályázat keretében a térségben 5013 magánszálláshelyet újíthatnak meg a szobánkénti egymillió forintos támogatásból. A legtöbb fejlesztés Siófokon, Balatonlellén és Balatonbogláron kezdődhet. Az országosan támogatott projektek mintegy ötöde Balaton környéki településeken valósul meg, több mint 15 milliárd forint értékben.

 

Ezek is érdekelhetik