Magyar gazdaság

Kivárásra játszhatnak a hitelminősítők

Meglepetést okozna a piacnak, ha a két pénteken jelentő intézet megváltoztatná hazánk adósbesorolását. Az elemzők szerint a tényadatok ismeretében dönthet majd a Fitch és az S&P is.

Meglepő lenne, ha rosszabb besorolást adna a Fitch Ratings (Fitch) és a Standard & Poor’s (S&P) Magyarországnak a pénteki rendszeres felülvizsgálaton, de az osztályzat javítása sem valószínű – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője hasonló véleményen van a várható besorolásokat illetően, és arra számít, hogy

részletes elemzést sem adnak ki a hitelminősítők, hanem kivárják, mekkora hatása lesz a gazdaságra a koronavírus-járványnak. Ennek ismeretében hozhatnak érdemi döntést, ugyanis az államháztartásról és az adósságrátáról szóló előrejelzések rendkívül nagy eltérést mutatnak.

Fotó: Cem Ozdel / Anadolu Agency/AFP

A Fitch és az S&P pénteken tartja az idei második, rendszeres adósbesorolás-felülvizsgálatát – a többi mellett – Magyarországról. Mindkét hitelminősítőnél BBB besorolása van az államkötvényeknek stabil kilátásokkal.

Az S&P egyébként februárban pozitívra javította a kilátásokat, ami két éven belüli felminősítést jelzett, a koronavírus miatt azonban április végén soron kívül stabilra változtatta a várakozást. A Fitch múlt héten kiadott értékelése szerint a koronavírus elleni uniós mentőcsomag középtávon támogathatja a gazdasági talpra állást, különösen a szegényebb déli és keleti országokban. A dokumentum név szerint nem említi ugyan Magyarországot (egyébként egy országot sem emel ki), de a hazánkról szóló elemzésekben már feltűnik ez a kategória. A harmadik nagy intézetnél, a Moody’snál eggyel rosszabb osztályzata van a magyar államadósságnak, stabil kilátások mellett.

A devizaalapú eladósodás nem jelent problémát, ugyanis az előző válság idején jegyzett 50 százalék feletti devizaarány mostanra 20 százalék alá süllyedt, így van mozgástere az Államadósság Kezelő Központnak – mutatott rá Suppan Gergely. Ha az olasz adósságot nem minősítik le, nem valószínű, hogy hozzányúlnak a fundamentálisan erősebb magyar adóssághoz. A

 

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

S&P Fitch
Kapcsolódó cikkek