Magyar gazdaság

A katázó orvosokat ellehetetleníti a jogszabályváltozás

A Primus kormányzati lépéseket sürget a korrupció ellen, valamint a több ezer orvost érintő 2021-es kata változások módosítása miatt.

Javaslatcsomagot fogalmazott meg a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete a szektor megtisztítása, a korrupció visszaszorítása valamint a január 1-től életbe lépő kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) és a telemedicinára vonatkozó hosszú távú átfogó szabályok kidolgozására – mondta Leitner György, az egyesület elnöke egy online sajtótájékoztatón.

A jogszabályok módosítása a magyar egészségügyben 5-6 ezer orvost érint, akik nem színlelt munkaviszonyban dolgoznak. Leitner György elmondta,

az egy partnertől származó három millió forint feletti összeget 40 százalékos adóval szankcionálják.

Az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003-as törvény úgy rendelkezik, hogy az egészségügyi tevékenység nem csak munkaviszonyban, hanem szabad foglalkozás, vagy vállalkozás keretében is végezhető. A Primus javaslata ezért az, hogy az önálló orvosi tevékenységre ne vonatkozzon ez a jogszabály.

Fotó: Földi D. Attila

A jogszabályváltozás erősítheti az orvosok elvándorlását, ellentétes a szektor kifehérítésével és egy egyébként is nehéz időszakban terheli az egészségügyi dolgozókat. A Primus a telemedicinára vonatkozó szabályozás átfogó, hosszú távú rendezését, jogszabályi beágyazását is javasolja év végéig és felajánlja, hogy szakértőként részt vesz a kodifikációs folyamatban is.

A zéró korrupciós csomag célja pedig a piac megtisztítása a hasznot privatizáló, ám a kockázatot államosító iparági szereplőktől

– mondta Leitner György.

A 12 vezető iparági szolgáltató által életre hívott érdekvédelmi ernyőszervezet legfontosabb céljául az átlátható piaci viszonyok megteremtését, az ellátási színvonal emelését és a magánegészségügyi szektor kifehérítését jelölte meg. A javaslatcsomag a magánegészségügy szürkezónájának felszámolására irányul, hiszen ezen a téren az elmúlt években nem történt érdemi előrelépés:

a háztartások által a magánszolgáltatóknál elköltött évi 300-350 milliárd forint legalább egyharmada számlaadás nélkül keletkezik.

jogszabály háziorvos kata
Kapcsolódó cikkek