Magyar gazdaság

Közel négyszázezer forint a bruttó átlagkereset a KSH szerint

Az elemző szerint az egészségügyisek plusz pénze tolta meg az adatokat.

Júliusban a bruttó átlagkereset 401 800 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az év első hét hónapjában a bruttó átlagkereset 395 900, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 263 300 forint volt, mindkettő 10,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fotó: Shutterstock

A rendszeres – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt – bruttó átlagkereset 376 300 forintra becsülhető júliusban, ez 10,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az egészségügyisek plusz pénze tolta meg az adatokat

A ma közzétett kereseti adatok fényében egyértelműen kijelenthető, hogy

a júniusi extrém magas bérdinamika az egészségügyi dolgozóknak kiosztott 500 ezer forintos egyszeri rendkívüli juttatás eredménye volt

– írja kommentárjában Virovácz Péter, az ING elemzője. A júliusi 10,8 százalékos év/év bérnövekedés már sokkal inkább tükrözi a munkaerőpiacon jellemző alapfolyamatokat. Azokat az alapfolyamatokat, amelyek továbbra is kétszámjegyű bérkiáramlást jeleznek. A rendszeres (bónuszok nélkül számított) keresetek ugyanis a nemzetgazdaság egészében 10 százalékkal nőttek 2020 júliusában.

Virovácz hozzáteszi, hogy az idei év első hét hónapjában látott 10 százalékos bérnövekedés az év hátralévő részében is fenntartható, ami az év eleji bérezési döntések következménye. Ugyanakkor

jövőre aligha folytatódik majd a kétszámjegyű bérnövekedés.

A vállalatok ugyanis a koronavírus okozta bizonytalan gazdasági környezetben, a kereslet beszűkülésével és a munkaerőhiány megszűnésével jóval kisebb béremelésben gondolkozhatnak.

KSH keresetek átlagkereset
Kapcsolódó cikkek