Magyar gazdaság

Nem ütközik uniós jogba a rezsicsökkentés

Az ITM törvénymódosítási javaslata a Európai Bizottság utolsó fenntartására is megoldást jelenthet.

A rezsicsökkentés eredményei is napirendre kerültek az Európai Bizottsággal folytatott vitában.

Az Európai Bíróság fennmaradt kifogása a rendszerhasználati díjakat megállapító hivatali döntéseket követő hatékony jogorvoslati lehetőséget hiányolta csupán – írja közleményében az ITM.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által benyújtott törvénymódosítási javaslat a megfelelő mechanizmus biztosításával tehet pontot az ügy végére.

A kormány az elmúlt években a magyar családok terhének mérséklésére rezsicsökkentést hajtott végre, melynek következtében átlagosan 25 százalékkal csökkentette gáz, a távhő, és az áram árát.

Az Európai Bíróság ítéletével megerősítette, hogy Magyarország nem sértett uniós jogot azzal, hogy kizárja az energiahálózatokra kivetett különadó és a pénzügyi tranzakciós díjakhoz kapcsolódó költségek elismerését az energetikai rendszerhasználati díjak megállapításakor.

Magyarország rezsipolitikája és a rezsicsökkentés tehát nem ütközik a közösségi jogba. Az ítélet egyúttal kimondta, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendszerhasználati díjakat megállapító döntéseivel kapcsolatban hatékony jogorvoslati lehetőségnek kell rendelkezésre állnia.

Fotó: MW

A szakminisztérium törvénymódosítási kezdeményezésének elfogadásával az Országgyűlés megteremtheti a hiányolt mechanizmus jogszabályi kereteit.

A magyar családok rezsiterheit a már megtett intézkedéseken túl újabb eszközökkel is mérsékelni kívánja a kormány. A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglalt kiemelt törekvés, hogy a háztartások olcsó, innovatív energiát használhassanak.

Európai Bizottság rezsicsökkentés
Kapcsolódó cikkek