Magyar gazdaság

A felerősödő járvány mélyebbre sodorhatja a globális külkereskedelmet

Idén 7-9 százalékkal eshet a globális külkereskedelem értéke – áll az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) jelentésében.

Idén 7-9 százalékkal eshet a globális külkereskedelem értéke annak ellenére, hogy a harmadik negyedévben – elsősorban Kínának köszönhetően – már jelentősen lassult a visszaesés a második negyedévhez képest éves összevetésben – áll az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) jelentésében.

A genfi székhelyű szervezet adatai szerint

a értéke 19 százalékkal zuhant a második negyedévben éves szinten.

A visszaesés a harmadik negyedévben 4,5 százalékra mérséklődött. Ebben a három hónapban különösen megugrott a pandémiával kapcsolatos gyógyászati eszközök, mint például az orvosi maszkok, fertőtlenítőszerek, kórházi berendezések iránti kereslet.

Az ilyen jellegű termékek kínai, amerikai és európai exportja a januári 25 milliárd dollárról májusban 45 milliárd dollárra nőtt. A negyedévben jelentősen bővült az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos eszközök,

  • így például az okostelefonok,
  • az asztali személyi számítógépek,
  • a notebookok,
  • vagy a routerek
  • kivitele is.

    Illusztráció. Fotó: Axel Heimken/dpa

    Az UNCTAD-jelentés összeállítói szerint a folyó negyedik negyedévben folytatódik a visszaesés mérséklődése, 3 százalék lehet a csökkenés a tavalyi utolsó három hónappal összevetve.

    Ez a becslés azonban a közelmúlt állapotából indul ki. Ezt az adatot el is lehet felejteni,

    ha a koronavírus-járvány felerősödése miatt egyes országok vagy térségek ismét bezárkóznak,

    ahogy az történt a járvány első hulláma idején.

    Az UNCTAD adatai szerint, miközben a világban csökken a külkereskedelem értéke, Kínában ellentétes folyamatok zajlanak. Az első negyedévi csökkenés után a második negyedévben stagnálást jegyeztek fel, a harmadik negyedévben a külkereskedelem értéke pedig már 10 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit.

    gyógyászati eszközök ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) járvány pandémia külkereskedelem
    Kapcsolódó cikkek