Magyar gazdaság

A koronavírus miatt csak 6 százalékkal dolgozunk kevesebbet

Csütörtökön tett közzé az Eurostat egy átfogó munkaerő-piaci elemzést.

Csütörtökön tett közzé az Eurostat egy átfogó munkaerőpiaci elemzést, melynek többek között részét képezte az Európai Unióban és tagállamaiban heti szinten főállásban ledolgozott munkaórák számának változása is.

Az alábbi ábrán egy szezonálisan igazított indexet láthatunk, ami negyedéves bontásban a 20 és 64 év közötti lakosokra vetítve mutatja meg a teljes munkaidőben ledolgozott munkaórák számának alakulását.

Fotó: Eurostat

A grafikon szerint 2020. második negyedévében rekordalacsony szintre süllyedt az Európai Unióban ledolgozott munkaórák száma, ami a megelőző negyedév adataihoz képest az index 10,9 pontos csökkenésével járt.

A nőket e tekintetben kicsivel súlyosabban érintette a koronavírus okozta gazdasági sokkhatás, mivel náluk 13 pontot zuhant az index, míg a férfiaknál ez az esés már csak 10 pont volt.

Az statisztikai hivatala továbbá közzétette a tagállamonként hetente főállásban ledolgozott munkaórák százalékos változásait is az idei első és második negyedév adatai alapján.

Fotó: Eurostat

A diagramon az látszik, hogy Magyarországon 6,3 százalékponttal csökkent a hetente ledolgozott főállású munkaórák száma.

A V4-ek viszonylatában már azt láthatjuk, hogy míg Lengyelországban csak 4,8 százalékot csökkent a ledolgozott munkaórák száma, addig Csehországban ez 8,6 százalék, míg Szlovákia esetében már 13,9 százalék volt a vizsgált időszakban.

A legnagyobb mértékű zuhanás a munkaórák számában Spanyolországban történt, ahol 25,9 százalékos visszaesés volt megfigyelhető, míg Portugáliában hasonló mértékű 23,3 százalékos, addig Görögországban 21 százalékos esést találtak.

heti munkaidő Eurostat Magyarország Európai Unió V4 országok főmunkaidő munkahely
Kapcsolódó cikkek