Magyar gazdaság

A piac fehéredését hozhatja a lakásfelújítási program

Sok múlik a részletszabályokon, de a várakozások szerint a felpörgő lakásépítések mellett a támogatott felújítások is élénkítik az építőanyag-gyártók piacát. A költségek előfinanszírozása miatt az új támogatási forma várhatóan jelentős többletkeresletet generál a lakossági hitelpiacon is.

A mintegy négymillió magyarországi lakott ingatlan legalább 60 százaléka energetikai felújításra szorul, többségükben azok is, amelyekben gyermeket nevelő családok élnek, ezért fontos, időszerű és előremutató lépés az bevezetése – válaszolta a Világgazdaság megkeresésére Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke. Hozzátette: a Novák Katalin miniszter által bejelentett program részletszabályain rendkívül sok múlik, de

a számlaadási kötelezettséggel összekapcsolt vissza nem térítendő támogatás a gazdaság fehérítéséhez és a megrendelői oldal biztonságának növeléséhez is hozzájárul.

Írásbeli szerződés nélkül végzett munkák esetén ugyanis a megrendelő lemond a garanciáról, erre pedig tömeges és mindennapos példákat épp a lakásfelújítások területén lehet találni. A MÉASZ-elnök reményei szerint a program hatékony eszköz lesz a számla nélkül dolgozó vállalkozások visszaszorításában.

A hárommillió forintos maximális állami támogatás hatmillió forintos felújítási és korszerűsítési munka elvégzését teszi lehetővé. Ez Rázsóné Szórády Csilla, az ÚjHáz Építőanyag Nagykereskedelmi Zrt. vezérigazgatójának prognózisa szerint arra ösztönzi a jogosultakat, hogy kihasználják a lehetőséget, és olyan költséges beruházásokat valósítsanak meg gyakorlatilag fél áron, mint a tetőcsere, a gépészeti felújítás, a külső hőszigetelés és a nyílászárók cseréje.

Mindez rezsiköltség-megtakarítást is eredményez, ráadásul a támogatás miatt most feleannyi idő alatt térülhet meg a beruházás.

Szerinte az elmúlt években végrehajtott gyártásfejlesztéseknek köszönhetően hirtelen megugró igények esetén sem lesz építőanyag-hiány Magyarországon.

Fotó: Shutterstock

Az idén erősen, 20-30 százalékkal visszaesett a falazóanyagok iránti kereslet, de a kedvezményes lakásáfa visszavezetésével a fejlesztők várhatóan előveszik majd a fiókból az előkészített, jegelt projekteket. A felpörgő lakásépítések és a várhatóan megnövekvő felújítások ráadásul több termékkategóriában összeérnek: ugyanazok a hőszigetelt tetők kerülnek az új és a felújított házakra majd, miként ugyanolyan korszerű nyílászárókra és hőszigetelőkre lesz kereslet mindkét típusú munkához.

Okos és jól összerakott programterv, amely azonnali stimulust ad az építőiparnak – összegezte véleményét a kormány legújabb tervéről Tibor Dávid, a Masterplast elnöke a Világgazdaságnak. Hozzátette: ezzel a lépéssel sikerülhet kiegyenlíteni az építőipar hullámzásait. Visszautalt arra, hogy

kimaradt több mint egy év, mivel az 5 százalékos áfa kifutásával és a járvány berobbanásával gyakorlatilag számos új projekt a tervezőasztalig sem jutott el, ami jókora lyukat ütött az építőipar kivitelezési és gyártási oldalán.

Az elnök szerint az év hátralévő részében némi kivárásra lehet számítani, de 2021. január 1-jétől érezhető lesz a pozitív hatás.

Az új támogatási forma várhatóan jókora többletkeresletet generál a lakossági hitelpiacon is. Azok a családok, amelyek nem rendelkeznek a felújítás előfinanszírozásához szükséges megtakarítással, vélhetően hitelből próbálják majd előteremteni a szükséges összeget. A finanszírozás megoldására a fogyasztási hitelek nyújthatnak kézenfekvő megoldást, különösen a személyi kölcsönök, a szabad felhasználású jelzáloghitelek és az állami támogatás mellett igényelhető babaváró konstrukció.

újház centrum méasz
Kapcsolódó cikkek