Magyar gazdaság

Ellepték a piacot a silány minőségű elektromos rollerek

Ráz, kigyullad, eltörik: hoverboard egy sem, csak két elektromos roller ment át a fogyasztóvédelmi vizsgálaton.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált műszaki laboratóriuma a családok, gyermekek biztonsága érdekében összesen 14 elektromos rollert és hoverboardot vizsgált meg. A laboreredmények alapján mindössze két roller használata veszélytelen, az összes többi eszköz forgalmazását megtiltotta a hatóság – közölte az ITM.

A termékbiztonsági ellenőrzések célja a veszélyes árucikkek kiszűrése, a balesetek megelőzése. Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma hat elektromos rollert, nyolc hoverboardot és akkumulátortöltőiket vizsgálta meg.

A sérülésveszélyes kialakításuk miatt négy e-roller és mindegyik hoverboard megbukott az ellenőrzésen. Utóbbiak közül kettő töltőjéről is megállapították, hogy áramütést okozhatnak.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta:

A fiatalok körében egyre népszerűbb elektromos rollerek és hoverboardok laborvizsgálata szerint tizennégyből tizenkét termék használata kockázatos. A fogyasztóvédelmi hatóság haladéktalanul intézkedett, megtiltotta a járművek további forgalmazását. A súlyos kockázatú termékeket visszahívják a vásárlóktól.

A hoverboardok mindegyikére jellemző hiba volt, hogy éles szélű, sorjás, mozgó részeken vezették át a belső vezetékeket, amelyek így megsérülhetnek, és belső zárlatot okozhatnak. Az egyensúlyozva vezérelhető kétkerekű járművek emiatt menet közben leállhatnak, meghibásodásuk így zúzódásokkal, végtagtöréssel és egyéb sérülésekkel járhat.

Fotó: MTI

Több vizsgált terméknek volt felróható a nem megfelelő, balesetveszélyes szerkezeti kialakítás.

Az elégtelen anyagvastagság miatt a roller szára eltört, a hiányos rögzíthetőség miatt a kormány szára levált. A szakemberek találtak olyan elektromos rollert is, amelynek első kerekét sem biztosították kilazulás ellen, fogantyúja pedig nem akadályozta meg a kéz lecsúszását a markolatról.

Egyes járművek akkumulátorai mellől elmaradt a hőmérsékletfigyelő eszköz, amely megakadályozná a túlhevülést, a használat vagy töltés közbeni kigyulladást. A vizsgált töltők némelyikének túl vékony volt a hálózati csatlakozóvezetéke, nem volt megfelelő szigetelése. Néhány esetben pedig a hálózati csatlakozódugó volt kisebb az előírtnál, ezek a hiányosságok áramütést okozhatnak.

A felsorolt hibák komoly veszélybe sodorhatják a használókat, a már említetteken túl akár a kézujj csonkolását, agyrázkódást, koponya- vagy gerinctörést is eredményezhetnek.

A vizsgált termékek tételes listája a feltárt hiányosságok jegyzékével együtt itt érhető el.

Az ITM aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel, rendszeres piacfelügyeleti és termékbiztonsági ellenőrzésekkel járul hozzá a magyar családok és gyermekek biztonságához.

elektromos roller hoverboard
Kapcsolódó cikkek