Magyar gazdaság

Másfél milliárdos gyarapodás az MNB alapítványánál

A vagyonkezelő 1 591 millió forinttal gyarapította az alapítványi összvagyont, így az a negyedév végén 278,4 milliárd forintot tett ki.

Biztonságos és felelősségteljes gazdálkodásának köszönhetően eredményesen zárta 2020. harmadik negyedévét az MNB Alapítvány. Az Optima Befektetési Zrt., mint

az alapítványi vagyonkezelője, 1 591 millió forinttal gyarapította az alapítványi összvagyont, így az a harmadik negyedév végén összesen 278,4 milliárd forintot tett ki.

A vagyonnövekedés mellett az Alapítvány 10,4 milliárd forint értékben 1 540 oktatási és tudományos pályázatot támogatott.

Fotó: AFP

A Pallas Athéné Alapítvány és jogelődjeinek juttatott összesen 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a értéke 278,4 milliárd forint, az alapítvány és az általa alapított gazdasági társaságok:

  • 230,3 milliárd forintot befektetési jegybe,
  • 14,3 milliárd forintot ingatlanba,
  • 28,3 milliárd forintot bankbetétbe és
  • 5,5 milliárd forintot vállalati kötvényekbe fektettek be.
  • Az alapítvány a formából adódó szabályozás miatt is köteles megőrizni a rábízott vagyont. Azt nem költheti el, csak befektetheti, és annak hozamát használhatja fel tevékenysége során. Az alapító által juttatott vagyont az alapítvány körültekintő kockázatvállalással kezeli oly módon, hogy biztonságos befektetéssel a lehető legmagasabb hozamot éri el.

    Az átlátható működés érdekében az alapítvány negyedévente kimutatást közöl vagyonelemei helyzetéről.

    MNB Alapítvány Pallas Athéné Alapítványok MNB vagyonnövekedés
    Kapcsolódó cikkek