Magyar gazdaság

Négyéves mélyponton az euróövezeti infláció

A fogyasztói árak éves összevetésben 0,3 százalékkal csökkentek az euróövezetben szeptemberben, ami 2016 áprilisa óta a leggyengébb érték.

Négy és fél éves mélypontra süllyedt az éves összevetésű az euróövezetben, a maginfláció pedig a valaha regisztrált legkisebb lett az statisztikai hivatala (Eurostat) által pénteken kiadott szeptemberi végleges adatok tanúsága szerint.

A fogyasztói árak éves összevetésben 0,3 százalékkal csökkentek az euróövezetben szeptemberben, ami 2016 áprilisa óta a leggyengébb érték.

Augusztusban 0,2 százalékos visszaesést mértek, míg tavaly szeptemberben 0,8 százalékos emelkedést.

Fotó: Juan Mambromata / AFP

Az élelmiszerek, alkohol- és dohánytermékek 1,8 százalékkal, a szolgáltatások pedig 0,5 százalékkal drágultak, ám az energiaárak 8,2 százalékkal csökkentek.

Az energia, élelmiszerek, valamint az alkohol- és dohánytermékek ára nélkül számított maginfláció 0,2 százalékkal nőtt, ami a valaha mért legalacsonyabb érték. Augusztusban 0,4 százalékra, tavaly szeptemberben pedig 1,0 százalékra rúgott az éves összevetésű ütem.

Havi összevetésben 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, a maginfláció pedig 0,2 százalékos volt az euróövezetben szeptemberben.

Az Európai Unió egészében éves összehasonlításban 0,3 százalékra lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme az augusztusi 0,4 százalékról, míg havi szinten stagnáltak az árak. Szeptemberben 12 országban csökkentek a fogyasztói árak éves összevetésben,

  • a legnagyobb mértékben Görögországban (-2,3 százalék),
  • Cipruson (-1,9 százalék)
  • és Észtországban (-1,2 százalék).
  • Franciaországban stagnált, 14 uniós tagállamban pedig emelkedett az éves infláció. A legmagasabb értéket Lengyelországban (3,8 százalék), Magyarországon (3,4 százalék) és Csehországban (3,3 százalék) mérték.

    csökkenés infláció Európai Unió euróövezet
    Kapcsolódó cikkek