Magyar gazdaság

Orbán Viktor: Felértékelődik Közép-Európa

A Pince-Cirkovce elektromos távvezeték építése a legnagyobb szlovén–magyar projekt, amely az elmúlt évtizedekben történt – mondta a kormányfő.

Közép-Európa felértékelődik, felszálló ágban van, erősödik, a jelentősége nő, és az egész növekedési centruma keleti irányba tolódik, Közép-Európába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Kidricevóban, a Pince-Cirkovce elektromos távvezeték építésének alapkőletételi ünnepségén.

Kiemelte: ha egy térség felértékelődik, akkor ott a nagy és erős országok befolyást próbálnak szerezni, így a fontos országok és térségek geopolitikai játszmák színterévé is válnak. „Ilyenné lett a mi térségünk is” – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök a 2 x 400 kV-os Cirkovce-Pince távvezeték alapkõletételén a szlovéniai Kidrièevóban
Fotó: Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányfő szerint ma Közép-Európa éppen a felértékelődése miatt geopolitikai játszmáknak is a színtere. Ezt természetesnek kell tekinteni, ez nem egy probléma, hanem egy jó jel, hogy ez a térség fontossá vált – vélekedett.

Hangsúlyozta:

a mostani vezeték-összeköttetés a legnagyobb szlovén–magyar projekt, amely az elmúlt évtizedekben történt, a szlovén–magyar barátság és bizalomépítés zászlóshajója.

Szlovénia elektromos távvezeték Orbán Viktor Pince-Cirkovce Közép-Európa
Kapcsolódó cikkek