Magyar gazdaság

Az EBRD és EBB is befagyasztotta az együttműködést Fehéroroszországgal

Minszk válaszul nem folytatja a párbeszédet az Európai Unióval az emberi jogok helyzetéről.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank (EBB) úgy döntött, hogy befagyasztja az együttműködését Fehéroroszországgal, ezért a fehérorosz fél leállítja a párbeszédet az Európai Unióval az emberi jogok helyzetéről – közölte Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter a Belarusz-1 televízió által vasárnap sugárzott interjúban.

Tekintettel arra, hogy az és az egyes tagországok megpróbálnak bírálni bennünket az emberi jogok helyzete és a demokrácia kérdése miatt – és ez mesterségesen túlpolitizált –, nem látjuk értelmét annak, hogy folytassuk a párbeszédet az Európai Unióval az emberi jogok helyzetéről. Leállítottuk ezt a párbeszédet mindaddig, amíg az EU nem hoz döntést az EBRD és az EBB politikájának megváltoztatásáról, amelyek úgy határoztak, hogy befagyasztják az együttműködést Fehéroroszországgal

– mondta a fehérorosz külügyminiszter.

Az EBRD honlapja szerint 137 projekt finanszírozásában vesz részt Fehéroroszországban, 3 millió eurót fektetett be az országban. Az EIB 2018 óta működik együtt Fehéroroszországgal elsősorban infrastrukturális és klímavédelmi projekteken, 2018-ban 110 milliós kölcsönnel támogatta az EU és a volt szovjet tagköztársaság közötti közlekedés javítását, 2019-ben pedig 90 millió euróval támogatott egy környezetvédelmi projektet.

Tüntetés Minszkben
Fotó: Stringer/AFP

Minszk szankciókkal sújt egyes uniós vezetőket

Fehéroroszország szankciókkal sújt európai uniós vezetőket, illetve uniós tagállamok egész sorának vezetőit – jelentette be a Belarusz 1 televízióban vasárnap este sugárzott interjúban Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter.

Makej a döntést azzal indokolta, hogy az Európai Unió is újabb szankciókat rendelt el fehérorosz tisztségviselők ellen, így ennek megfelelően

Minszk is kibővíti a szankciókkal sújtott magánszemélyek listáját az Európai Unió, illetve egy sor európai uniós tagállam vezetésének képviselőivel.

A fehérorosz külügyminiszter ugyanakkor azt hangoztatta, hogy országa az együttműködést támogatja, és soha sem fog destruktív lépéseket kezdeményezi a partnereivel szemben.

Fehéroroszország EBRD EBB
Kapcsolódó cikkek