Magyar gazdaság

Egy ernyő alatt a globális GDP harmada

Bebetonozhatja Kína vezető szerepét Délkelet-Ázsiában a világ legnagyobb szabadkereskedelmi egyezménye, és segíthet megszüntetni függését az amerikai piactól és technológiától is.

A tíz államot összefogó Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN), valamint Kína, Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland tegnap virtuálisan aláírta a Re­gio­nális Átfogó Gazdasági Partnerséget (Regional Comprehensive Eco­nomic Partnership – RCEP), a világ legnagyobb szabadkereskedelmi szerződését. A résztvevők adják a világ népességének és GDP-jének 30 százalékát:

2,2 milliárd fogyasztóval és 26 200 milliárd dollár gazdasági teljesítménnyel.

Az egyezmény tíz év alatt fokozatosan vámmentessé teszi az árukereskedelem legalább 92 százalékát, erősíti az ellátási láncot azáltal, hogy a blokkon belül vagy onnan származó alkatrésszel gyártott minden terméket saját eredetűnek ismer el, és szabályozza az e-kereskedelmet.

Fotó: Nhac NGUYEN/AFP

Egyszerűsíti a vámkezelést, megnyitja a szolgáltatási szektor legalább 65 százalékát, és szabályokat állít fel az adatkezelésre. Akkor lép életbe, ha az ASEAN legalább hat tagállama, a többi résztvevő közül pedig három ratifikálta. Szingapúr úgy tervezi, már a következő néhány hónapban jóváhagyja az egyezményt – mondta újságíróknak a kereskedelmi és ipari miniszter.

Az egyezményt 2012 óta tárgyalták.

Határozott üzenet, amely megerősíti az ASEAN szerepét a multilaterális kereskedelmi rendszer fenntartásában

– mondta Nguyen Xuan Phuc vietnámi kormányfő, aki szerint az RCEP segíti az ellátási láncok helyreállítását és a gazdasági kilábalást is.

A résztvevők között voltak már eddig is kétoldalú megállapodások, de ez az első vámcsökkentő egyezmény a világ második legnagyobb gazdasága, Kína és Japán között. A Nikkei Asia értesülése szerint Tokió vonakodott aláírni a megállapo­dást Donald Trump elnöksége alatt az amerikai–kínai kereskedelmi feszültség miatt.

Trump veresége döntő faktor volt

– ismerte el a portálnak egy kormányzati forrás. Japán próbálta meggyőzni Indiát is a csatlakozásról, és Újdelhi egy ideig hajlandónak is mutatkozott, de a vámok megszüntetését végül nem fogadta el, attól tartva, hogy veszélybe sodorná a hazai termelést.

A rivális India részvétele nélkül az RCEP egyértelmű győzelem Kína számára.

A Reuters szerint így még inkább bebetonozhatja a szerepét Délkelet-Ázsia, Japán és Dél-Korea gazdasági partnereként, és meghatározó szerepet játszhat a térség kereskedelmi szabályainak kialakításában. Segíthet Pekingnek csökkenteni függőségét a tengerentúli piacoktól és technológiától is – mondta a hírügynökségnek Iris Pang, az ING Kínával foglalkozó vezető közgazdásza.

Ezzel szemben az Egyesült Államok szerepe csökken a régióban.

Washington nem vesz részt az RCEP-ben, a Transz-csendes-óceáni Partnerségi Megállapodásból (Trans-Pacific Partnership – TPP) pedig 2017-ben léptette ki Trump az országot. A világ legnagyobb gazdasága így nem részese annak a két szabadkereskedelmi egyezménynek, amely átfogja a világ leggyorsabban növekvő térségét. Elemzők szerint nem is valószínű, hogy az USA a közeljövőben visszalép a TPP-be, Joe Bidennek ugyanis hivatalba lépése után legalább egy évig a járvány megfékezése és a gazdaság talpra állítása lesz az első számú feladata.

Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) szabadkereskedelmi megállapodás
Kapcsolódó cikkek