Magyar gazdaság

Eljöhet a digitális pékségek ideje

Egy átlagos magyar pékség 27 millió forintot spórolhat évente a PrO4Bake fejlesztés bevezetésével, amelyet az Európai Innovációs és Technológiai Intézet jelölt az idei díjára.

Magyar fejlesztést is jelöltek élelmiszer-kategóriában az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) idei innovációs díjára. A PrO4Bake nevű fejlesztés azt a célt szolgálja, hogy optimalizálja a pékségek termelési folyamatait, csökkentve az élelmiszer-hulladékot és minimalizálva az energiafogyasztást. Az előzetes becslések szerint alkalmazásával

egy átlagos magyar pékség éves szinten 27 millió forintot takaríthat meg, és csak az energiaköltségeket legalább 5 százalékkal csökkentheti. A veszendőbe menő anyagmennyiség az iparágban általában 5 és 10 százalék között van, ennek a 70-90 százaléka megtakarítható a fejlesztéssel.

Az egyik nagy nehézség a finom pékárunál, hogy ha megsütik, és nem fogy el aznap, akkor a szemétben köt ki, tehát fontos a forgalom pontos meghatározása. Vannak ugyan átlagszámok, de a fogyasztást nagyon sok tényező befolyásolja – például az időjárás, az iskolaidőszak, hogy van-e rendezvény a környéken. A pékségek tapasztalati alapon terveznek, de az említett információkat össze lehet gyűjteni, és a mesterséges intelligencia ezeket is figyelembe véve pontosabb előrejelzéseket tud adni – mondta a Világgazdaságnak Sebők András, a PrO4Bake fejlesztés mögött álló konzorcium képviselője. A rendszer öntanuló, tehát minél régebben használják, annál pontosabb előrejelzéseket ad, a pozitív változásnak pedig már az első évben jelentkeznie kell.

Fotó: Pixabay

A másik sütőipari probléma, amelyre megoldást nyújthat a fejlesztés, hogy a kisebb pékségek is többféle péksüteményt készítenek, de jól össze kell hangolni ezek gyártását, mert a sütés hőmérséklete nem azonos az egyes termékeknél. Ha nincs jól megszervezve a sütés, hosszabb idő alatt tudják előállítani a termékeket, áll a gép, feleslegesen fogyasztják az energiát, s az emberi munkaidő kihasználása sem optimális. Olyan megoldás még nincs a piacon, amely ilyen szinten tudja előre megtervezni a gyártást – ebben egyedülálló a PrO4Bake, mondta Sebők András. A Campden BRI Magyarország élelmiszer-technológiai intézetének vezetője és a konzorcium közös fejlesztése a cég szolgáltatásában lesz elérhető.

A PrO4Bake projekt a prototípus-fejlesztés végénél jár, de még sok üzemi próba van hátra. A tervek szerint 2021 végére befejeződik a fejlesztés, és 2022 második felétől már elérhető lesz a piacon, oktatás is jár majd a szoftver mellé.

Óvatosak vagyunk, mert a tapasztalataink szerint sokszor felbukkannak előre nem látott körülmények, amelyek miatt igazításra, korrigálásra szorulhat egy-egy fejlesztés

– emelte ki Sebők András. Mivel a pékségek teszik ki a legnagyobb hányadát az élelmiszeripari kkv-knak, ezért szerinte fontos ezen a területen elkezdeni a fejlesztést. De maga a gondolkodásmód, az, hogy mesterséges intelligenciával és digitalizációval termelést lehet tervezni, hatékonyságot lehet javítani, s minőséget, megbízhatóságot lehet fokozni, minden élelmiszeripari vállalkozásnak hasznos lehet.

EIT pékség innováció díj
Kapcsolódó cikkek