Magyar gazdaság

Idén 92 százalékos a visszaesés az ezermilliárdos szektorban

Ha elindulnak a leépítések, jövőre nem lesz, aki rendezvényeket szervezzen.

Rendezvény szempontjából nagyon erős hónap általában november és december, idén viszont a járvány miatt csak kevés eseményt terveztek a cégek, a szerdán életbe lépett teljes rendezvény tilalom miatt azonban ezeket sem lehet megtartani.

Teljesen lenullázta a szektort a korlátozás, valójában csak januárban és februárban tudtak normális keretek között dolgozni a rendezvényszervező és a rendezvényeken dolgozó cégek, így idén 92 százalékos a rendezvénypiac visszaesése

– mondta a Világgazdaságnak Ganczer Gábor, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének elnöke, a Hungexpo vezérigazgatója. Hozzátette, eddig nem voltak jelentős elbocsátások a szektorban, mindenki próbálta megtartani a szakembereit, de várhatóan ez már nem tartható sokáig, mert – a nemzetközi gyakorlathoz képest is – nagyon kevés állami segítséget kap az ágazat.

Fotó: Pixabay

Meglátása szerint

az is nehezíti a cégek helyzetét, hogy a jelenlegi járulékkedvezményt is előreláthatóan egy hónapra kapják a vállalkozások, ilyen rövid időszakra pedig nem lehet stratégiát építeni, a rendezvények újraindulásáig szükség lenne a kiszámíthatóságra és a támogatás meghosszabbítására.

A jövő év a rendezvénynaptár alapján elég erősnek ígérkezik – mégha nem is éri el a 2019-es szintet -, de ha most elindulnak a leépítések, nem lesznek szakemberek, akik megszervezzék és lebonyolítsák a rendezvényeket. Jelenleg százezren dolgoznak az ágazatban, és az éves nettó árbevétele meghaladja az ezermilliárd forintot.

járvány rendezvény korlátozás
Kapcsolódó cikkek