BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismertek az otthonfelújítási támogatás részletei

Ismertette Novák Katalin az otthonfelújítási támogatás részleteit. Az akció használt lakások felújítására érvényes január elsejétől. A családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: legalább egy gyermeket nevelő házaspárok, élettársak, vagy egyedülálló szülők vehetik igénybe a támogatást. Feltétel még a legalább egy év folyamatos tb-jogviszony, valamint a köztartozásmentesség.

A miniszter elmondta: januártól indul Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja, amelynek főbb pontjai is ismertette:

  • 27 százalékról 5 százalékra csökken az újértékesítésű ingatlanok áfája,
  • az 5 százalékos áfa teljes mértékben visszaigényelhető azok számára, akik csokkal vásároltak ingatlant
  • otthonfelújítási támogatás jön maximum 3 millió forint erejéig,
  • a csokkal ingatlant vásárlók illetékmentességet kapnak
  • https://www.facebook.com/csaladesifjusag/videos/976528302840793

    Az otthonteremtési program része az otthonfelújítási támogatás, a miniszter ennek részleteire is kitért. A támogatást a már meglévő ingatlan felújítására lehet igénybe venni. Ehhez a következő feltételeknek kell megfelelni:

  • Legalább egy gyermeket nevelő házaspárok, élettársak és egyedülálló szülők igényelhetik a támogatás – a gyermek a várandóság 12. hetétől számít egészen 25 éves koráig, ha az illető még a szüleivel él. Az elvált, de a gyermekfelügyeletet megosztó szülők pedig megoszthatják egymás között a támogatást.
  • Legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell hozzá. Ez a jogviszony felsőoktatási és munkaviszonyból is származhat, folyamatosnak akkor számít, ha az elmúlt egy évben legfeljebb 30 napra szakították meg. Az utolsó 3 hónapban az álláskeresési járadékok és a nyugdíj melletti munkavégzést is figyelembe veszik.
  • Köztartozásmentesség.
  • Minden család egyszer veheti igénybe a támogatást, amit akkor sem kell visszafizetni, ha eladják az ingatlant.

    A támogatással 2021. január elseje után elindult felújításoknál lehet élni. A munkálatokra szerződést kell kötni, erről egy blanketta szerződést ad a kormány, ezeket kell benyújtani az államkincstárhoz.

    A támogatás anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítható – fele-fele arányban legfeljebb 1,5-1,5 millió forintig. Mind az anyaköltségről, mint a munkálatok elvégzéséről számlát kell kérni.

    Novák Katalin azt is kifejtette, hogy milyen munkálatokra lehet fordítani a támogatást.

    Tulajdonképpen bármire, ami egy klasszikus otthonfelújítás esetén adódik

    – mondta a miniszter.

    Kültéri, illetve beltéri munkákat egyaránt el lehet számolni. Példaként említette a teljesség igénye nélkül a konyha vagy fürdőszoba felújítását, a fűtési rendszer cseréjét, de külső-belső szigetelésre, nyílászárók cseréjére, tetőcsere vagy -felújításra, napelemes rendszer kiépítésére, vagy éppen festésre, mázolásra is használható a támogatás.

    Fontos tudnivaló, hogy a családoknak meg kell előlegezni a munkálatok költségeit, amit a Magyar Államkincstártól tudnak visszaigényelni. A munkálatokról összegyűjtött számlákat a felújítás befejezését követő hatvan napon belül el kell juttatni az Államkincstárhoz, amelynek harminc nap áll rendelkezésre az elbíráláshoz, majd az ezt követő öt napon belül kiutalják a támogatási összeget.

    A támogatás elektronikusan is igénybe vehető, vagyis nem szükséges hozzá személyes ügyintézés.

    A felújítás megvalósulását a kormányhivatalok ellenőrzik, ezt a támogatás kézhezvételét követő félévben bármikor megtehetik.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.