BUX 41,779.48
+0.74%
BUMIX 3,950.99
+1.32%
CETOP20 1,976.81
+0.33%
OTP 9,904
-3.75%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
0.00%
+1.14%
-0.61%
ZWACK 17,050
0.00%
0.00%
ANY 1,620
+1.25%
RABA 1,180
+2.16%
-4.29%
-0.24%
+6.16%
-0.92%
OPUS 188.8
+2.61%
+11.11%
-0.74%
0.00%
+2.74%
OTT1 149.2
0.00%
+3.54%
MOL 2,700
-0.59%
0.00%
ALTEO 2,390
+1.70%
-9.09%
+0.40%
EHEP 1,590
+4.95%
0.00%
+0.64%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-1.20%
0.00%
0.00%
SunDell 41,600
0.00%
-0.47%
0.00%
+1.48%
+5.71%
+4.38%
+2.48%
GOPD 12,700
0.00%
OXOTH 3,740
0.00%
+4.09%
NAP 1,190
+1.54%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Magyar gazdaság

Nagy a választék friss halból, és az árak sem emelkednek

Nagy választék van friss halból, és tavalyhoz képest az árak sem emelkednek. A halászok idei évét a nyáron felpörgő belföldi turizmus egyenesítette ki, és bíznak abban, hogy a karácsonyi szezon is hozza a szokásos forgalmat.

Nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani a karácsonyi hal beszerzését, a friss halak egy hónapig minden gond nélkül eltarthatók a mélyhűtőben – mondta a Világgazdaságnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, az Aranyponty Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója. Hangsúlyozta, hogy mindennap friss hal kerül az árusítóhelyekre a tógazdaságokból, ezt érdemes összevetni azzal, hogy a tengeri halak legalább féléves fagyasztási idővel érkeznek a magyar boltokba. A fogyasztók számára jó hír, hogy

nem lesz áremelés, az árak szinte teljesen megegyeznek a tavalyiakkal.

A halászok bíznak abban, hogy a karácsonyi forgalom – amely általában az éves fogyasztás harmadát adja – idén is jelentős lesz.

Nem indult jól az év, hiszen a koronavírus-járvány miatt lezárt országhatárok és a turizmus-vendéglátás leállása értékesítési gondokat hozott a halgazdaságoknak. Az exportpiacok bedugulása miatt 1200 tonna élő ponty ragadt be a tógazdaságoknál, de a pénzügyi és az agrártárca, valamint az agrárkamara segítségével sikerült elérni, hogy ezeket helyezzék ki az állami horgászvizekre, amihez a költségvetés 800 millió forinttal járult hozzá.

Azt ígértük, hogy ez több bevételt hoz majd, mint amennyivel az állam támogatta az ak­ciót

– idézte fel Lévai Ferenc. Bár pontos számai még nincsenek, szerinte az ígéretük teljesült, elvégre 200 ezerrel nőtt meg a legális, jegyet váltó horgászok száma, és a horgászháttéripar, illetve a horgászturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások milliárdos nagyságrenddel több bevételt produkáltak. Ezeknek pedig olyan áfa- és adótartalmuk van, ami bőségesen kárpótolta a költségvetést a kihelyezett 800 millió forintért – mondta a szóvivő.

Fotó: Pazzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az idei haltermést nagyban befolyásolja, hogy a tenyészidő kicsit gyengébb volt természeti-környezeti oldalról, de összességében így is jó közepes terméssel számolnak. Pontyból Lévai Ferenc becslése szerint

14,5 ezer tonnát halászhatnak le 2020-ban. Ennek 30 százaléka megy a horgászvizekbe, az export pedig 20-30 százalék körüli szokott lenni, igaz, az idén inkább 20 százalék lesz.

A gyengébb mutató oka, hogy az ottani korlátozások miatt a romániai kivitel is lassult, a korábban stabilnak számító lengyel piac pedig már két-három éve nem nagyon húz, mert jó tengeri fogásaik vannak, és kilábaltak a halastavaikat fertőző herpeszvírusból is.

A ritkább telepítések miatt idén viszonylag nagy testűek a halak, de a háromkilós pontyok ideálisak a karácsonyi menühöz. Nem lesz hiány karácsonykor harcsából: a hazai szürkeharcsa-termelés 800-1000 tonna, ebből 600-700 tonnányi tápos nevelés, a természetes tógazdasági szürkeharcsából is van 200-300 tonna. Jó az ellátás a konyhakész, feldolgozott afrikai harcsából, ebből évi 3200-3500 tonna kerül a fogyasztókhoz.

Az Agrármarketing Centrum (AMC) halfogyasztást népszerűsítő kampányának köszönhetően némi piacbővülést talán sikerült elérni, de a képet árnyalja, hogy nagy tömegeket mozgató rendezvények sora maradt el az idén, és a HoReCa-szektor ismételt bezárása is nagy csapás. Egy régi hagyományt elevenítenek fel az AMC-vel és a horgászokkal közös Halpéntek kampányukkal, amellyel arra buzdítanak mindenkit, hogy – miként korábban ez általános szokás volt – legalább hetente egyszer egyenek halat, ami a legegészségesebb fehérjeforrás. Csak 6,7 kilogramm az egy főre jutó éves hazai halfogyasztás, míg az európai átlag ennek a háromszorosa.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek