Magyar gazdaság

Tízezer embert bocsátanak el Európában

Tízezer ember elbocsátását tervezi az IBM a költségek csökkentése érdekében.

A költségek csökkentése céljából tízezer ember elbocsátást tervezi Európában az IBM

– értesült a Bloomberg. Ez azt jelenti, hogy a cég megszünteti a régióban lévő munkahelyeinek 20 százalékát. Leépítések elsősorban az Egyesült Királyságban és Németországban lesznek, de terveznek létszámcsökkentést Lengyelországban, Szlovákiában, Olaszországban és Belgium­ban is, valamint a Facebookon található Watching IBM csoport oldalán megjelent bejegyzés szerint elbocsátják az 1500 franciaországi alkalmazott 24-28 százalékát is.

Fotó: TOBIAS SCHWARZ / AFP

A döntés legfőbb károsultja az IT-szolgáltatási üzletág lesz, amely a mindennapos infrastrukturális operációkat, köztük az ügyféladatközpontokat, valamint a felszerelések telepítéséért, működtetéséért és javításáért felelős hagyományos információs-technológiai részleget kezeli.

A lépésről az IBM a hónap elején tájékoztatta az európai szakszervezetek képviselőit – erősítette meg a hírügynökségnek egyikük, a neve elhallgatását kérve.

Az IBM szóvivőjének közleménye szerint a cég a döntéskor azt tartotta szem előtt, hogy miképpen tudja a legjobban szolgálni a fogyasztókat a hibrid felhőszolgáltatás és a mesterséges intelligencia alkalmazásában. A lépés annak az átalakulásnak a része, amelyről a menedzsment október elején döntött: akkor határozták el, hogy a jól jövedelmező felhőüzletágat elkülönítik a többitől, ez húzta fel ugyanis az amerikai technológiai vállalat harmadik negyedéves eredményét. A kettéválás az év végére fejeződik be, addigra szervezik ki a menedzselt infrastruktúra-szolgáltatásokat, amelyeknél leépítés várható.

Az elbocsátásokat a jövő év első felében tervezik végrehajtani.

A Tech Wire beszámolója szerint azt egyelőre nem tudni, lesznek-e leépítések az Egyesült Államokban is, de az európai létszámcsökkentésekről hozott döntés nem okozott meglepetést.

IBM elbocsájtás
Kapcsolódó cikkek