Magyar gazdaság

A gyors kilábalás javíthat az osztályzaton

A hitelminősítők értékelték ugyan az elmúlt évek fiskális fegyelmét, de a koronavírus-járvány miatt kivártak 2020-ban. Felminősítésre talán jövőre sem kerül sor, de a minősítők idei döntései azt jelzik, hogy a következő években javíthatnak a magyar adósságbesoroláson.

Nem várható jövőre a magyar államadósság felminősítése, de az osztályzat rontása sem valószínű – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki úgy véli, hogy a nemzetközileg jelentősen romló fiskális helyzet várhatóan nem torkollik leminősítések sorozatába. A szakértő szerint a hitelminősítők kedvező döntését a gyors kilábalás segítheti, amihez fogyasztásösztönző gazdaságpolitikai lépésekre lenne szükség.

A következő években várható felminősítést vetíti előre, hogy a Moody’s Investors Service (Moody’s) szeptember 25-én, a második vírushullám küszöbén a Baa3 besorolás kilátásait stabilról pozitívra javította – ez egyébként az év egyik meglepetése volt.

A Moody’snál egy lépéssel alacsonyabb osztályzata van a magyar államadósságnak, mint a másik két nagy hitelminősítőnél. A kilátások javítását a többi Baa3 besorolású országhoz képest kedvezőbb államadósság-mutatóval magyarázták, különösen a gyorsan csökkenő külső adósságot értékelték. A bruttó külső 2009-ben a bruttó hazai termék (GDP) 150 százalékát tette ki, ez tavaly év végére 73,5 százalékra olvadt. A Moody’s elemzői szerint a koronavírus Magyarország fiskális egyensúlyát kevésbé viselte meg, mint más országok mutatóit. Palócz Éva a Világgazdaságnak úgy kommentálta a lépést, hogy

a pozitív kilátások évekig fennmaradhatnak, de nem vezetnek automatikusan felminősítéshez.

A hitelminősítők idei döntései sem mutatnak mást:

Ha a várakozásaink felett növekszik a magyar gazdaság, vagy a fiskális pályára hamar visszatér az államadósság a következő években, akkor felminősítés várható

– ezt tartalmazta a Standard and Poor’s (S&P) nyár végén kiadott elemzése. Az intézet február 14-én pozitívra javította a magyar adósbesorolás kilátásait – az osztályzatot BBB szinten hagyták –, a koronavírus-járvány miatt azonban áprilisban soron kívüli felülvizsgálat után ismét stabilra rontották. A hitelminősítő dokumentuma rámutatott: lassabb talpra állás, tartósan rossz fiskális mutatók, illetve a fizetési mérleg romlása leminősítéshez vezethet.

Fotó: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images

A Moody’s elemzése szintén a gyorsan magára találó gazdasághoz, a fiskális fegyelem visszatéréséhez köti a felminősítést. Idővel az államadósság elérheti a kedvezőbb besorolású országok mediánját, ami fontos jele lehet a kedvező lépésnek.

A szakértők szerint az adósságráta gyors csökkentéséhez a potenciális gazdasági növekedést javító strukturális, versenyképességi reformokra lenne szükség.

A Moody’snál a leminősítéshez a tartósan laza fiskális politika, illetve a növekedéstámogató intézkedések visszafogása vezethet.

A kormányzati előrejelzés szerint idén 9 százalék lehet a GDP-arányos deficit, ami az adósságráta 80 százalék közelébe emelkedésével jár, a középtávú előrejelzés számait tartalmazó, jellemzően az év utolsó heteiben megjelenő makrogazdasági előrejelzést azonban még nem adta ki a pénzügyi tárca – ebből kiderülhet, hogy a fiskális politika mennyire felel meg a hitelminősítők elvárásának. A Takarékbank negyedéves prognózisa a hitelminősítőknél gyorsabb gazdasági növekedéssel, fokozatosan emelkedő, ám negatív folyó fizetési mérleggel és 2021-től csökkenő pályára álló államadóssággal és bruttó külső adóssággal számol, ami akár felminősítést is jelenthet. A Kopint-Tárki decemberi elemzése szerint a valamivel kedvezőtlenebbül alakulhat, mint a hitelminősítők várakozása, ezért a fiskális rend helyreállását is későbbre várják, valamint tartósan negatív folyó fizetési mérlegre számítanak.

hitelminősítő GDP államadósság deficit adósságráta HIÁNY
Kapcsolódó cikkek