Magyar gazdaság

A hulladékgazdálkodás reformjára van szükség

Az Országgyűlés előtt van a hulladékgazdálkodás módosításáról szóló törvényjavaslat.

A körforgásos gazdaságra történő átállást, az illegális hulladéklerakás felszámolását, a visszaváltási rendszer bevezetését, valamint a hulladékgazdálkodási tevékenység racionalizálását kívánja elérni a kormány – mondta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára kedden a tárca háttértájékoztatóján.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy

az Országgyűlés előtt van a hulladékgazdálkodás módosításáról szóló törvényjavaslat.

A törvényjavaslattal egy olyan modellre történő átállást kívánnak megvalósítani, amelytől az ország illegális hulladéklerakóktól való megtisztítását, a hulladékgazdálkodás egységes rendszerének kialakítását várják, ennek során kiemelt cél a hulladékanyagok széleskörű újrahasznosítása, újrafelhasználása.

Fotó: Bús Csaba

Elmondta:

Magyarország a klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltaknak megfelelően fokozatosan áttér a körforgásos gazdaságra, ezért a kormány olyan hulladékgazdálkodási rendszert kíván bevezetni, amely nyersanyagként kezeli a hulladékot.

A hazai hulladékgazdálkodási ágazat stratégiai megújítására azért van szükség, hogy a keletkező hulladék visszakerülhessen a gazdaságba és ott ismét hasznosuljon. kezelését, adott esetben tárolását új fejlesztésekkel kell megoldani – jelezte az államtitkár.

A teljes cikket a Figyelőben olvashatja!

hulladékgazdálkodás ITM körforgásos gazdálkodás
Kapcsolódó cikkek