Magyar gazdaság

A munkaerőpiaci járulék eltörlését szorgalmazza a szakszervezet

Továbbra sincs érdemi közeledés a munkaadói képviseletek és a szakszervezetek között a minimálbér és bérminimum jövő évi emeléséről.

A munkaerőpiaci járulék eltörlését javasolja a Munkástanácsok Országos Szövetsége, amelynek elnöke szerint a lépéssel az összes munkavállaló nyerne, mivel a járulékot a munkavállaló bruttó béréből kell levonni – írta a Magyar Nemzet.

Palkovics Imre, a szövetség elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, hogy

továbbra sincs érdemi közeledés a munkaadói képviseletek és a szakszervezetek között a és a garantált bérminimum jövő évi emeléséről.

A szakszervezeti oldal 7,5 százalékos béremelést tartana elfogadhatónak 2021-re – jelezte.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A szakszervezeti vezető közölte, javaslatot tettek a munkaerőpiaci járulék megszüntetésére.

A másfél százalékos, munkavállalókat terhelő elvonás megszüntetésétől a kormány sem zárkózott el, a felvetésről a következő ülésén tárgyal a kabinet.

A járulék eltörlése a nettó bérek azonnali növekedését eredményezné, ráadásul az összes munkavállaló nyerne a lépéssel, nem csak a minimálbéren foglalkoztatottak – hangsúlyozta.

Palkovics Imre szólt arról is, a szakszervezetek 7,5 százalékos béremelési javaslatánál kisebb emelés esetén kétlépcsős bérrendezést tartanak elfogadhatónak 2021-ben. Ha a kétlépcsős béremelésről sikerül megegyezni a munkaadókkal, akkor januártól 6,5 százalékos felzárkóztatásra tennének javaslatot – mondta a lapnak.

munkabér járulék bértárgyalás bérminimum
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek