Magyar gazdaság

Az EU fél évvel meghosszabítja az Oroszország elleni szankciókat

Az uniós tagállamok kétnaposra tervezett csúcstalálkozójukon döntöttek a büntetőintézkedések meghosszabbítása mellett.

Az újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókat, mivel nem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában – mondta Barend Leyts, az Európai Tanács elnökének szóvivője.

Az uniós tagállamok állam- illetve kormányfői brüsszeli, kétnaposra tervezett csúcstalálkozójukon döntöttek a büntetőintézkedések meghosszabbítása mellett.

A tagállami vezetők az Európai Tanács 2015. márciusi ülésén a szankciók időtartamát a normandiai négyek – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország – által 2015 februárjában tető alá hozott minszki megállapodások teljes körű végrehajtásához kötötték.

Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys

Mivel erre nem került sor, és tekintve, hogy

a megállapodások maradéktalan végrehajtása még mindig várat magára, az uniós vezetők további hat hónapra meghosszabbították az intézkedéseket.

A szankciókat az EU az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be 2014 júliusában, eredetileg egyéves időtartamra, majd 2014 szeptemberében megerősítette azokat. A korlátozó intézkedések a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak.

A meghosszabbított gazdasági szankciók egyebek mellett fegyverkiviteli és -behozatali tilalomra, a kettős felhasználású termékek katonai célokra vagy oroszországi katonai végfelhasználók részére történő kivitelére terjed ki, továbbá korlátozza Oroszország hozzáférését a kőolajtermeléshez és -feltáráshoz felhasználható egyes érzékeny technológiákhoz és szolgáltatásokhoz.

Eu csúcs Oroszország Európai Unió szankciók
Kapcsolódó cikkek