Magyar gazdaság

Optimisták az ipari vállalatok vezetői

A lakosság rosszabbul ítéli meg a munkalehetőségeket, mint egy hónappal korábban.

Az ipari vállalatok vezetői voltak a legoptimistábbak novemberben, és szorosan őket követik az építőipari cégek,

ezt a két szektort nem érintik a korlátozások, egyedül a csökkenő kereslettel küzdenek meg – derült ki a Századvég vállalati konjunktúraindexéből.

A szolgáltató szektorban tevékenykedő vállalatok helyzete volt a legrosszabb, a korlátozások ezeket érintették a legsúlyosabban. A kereskedelmi cégeket szintén erőteljesen érintik a korlátozások, ennek megfelelően ebben a szektorban is pesszimisták a cégvezetők.

A csökkenő rendelésállomány miatt a vállalatok összességében pesszimistábbak lettek novemberre.

Míg októberben 36,1 százalék számolt be alacsony rendelésállományról, addig ez az arány novemberre 45,0 százalékra növekedett, miközben a közepes rendelésállományról beszámolóké 53,8 százalékról 46,4 százalékra csökkent.

Fotó: AFP/ FCA

A lakossági konjunktúraindex mind a négy alindexe kismértékben csökkent novemberben.

A leginkább az inflációtól tartanak a háztartások.

A foglalkoztatási helyzetnek volt a legjobb megítélése, igaz, jelentősen romlott a helyzet októberhez képest. A Századvég magyarázata szerint a válság előtti munkaerőhiányos helyzet következtében a munkájukat elveszítők egy része hamar elhelyezkedhetett. A lakosság anyagi helyzete egyértelműen rosszabb lett az előző hónaphoz képest, legnagyobb mértékben a gazdasági helyzet megítélése romlott.

Az előző hónaphoz képest érdemi változás történt a foglalkoztatottak által ledolgozott heti munkaórák tekintetében. Jelentősen, 50,3 százalékról 56,3 százalékra nőtt azok aránya, akiknek a heti munkaideje 30 és 45 óra között van. Ezzel szemben 39,0 százalékról 32,4 százalékra csökkent azoké, akik hetente 45 óránál is többet dolgoznak. A legfeljebb heti 30 órát dolgozók aránya 10,2 százalékról 10,5 százalékra változott, az adatokból nem látszik a részmunkaidős foglalkoztatás terjedése, inkább a túlórák, másodállások jelentősége csökkent.

Századvég felmérés konjunktúraindex ipari vállalatok
Kapcsolódó cikkek