Magyar gazdaság

Szeptemberben is lendületben maradtak a bérek

A szeptemberi bruttó átlagkereset 392 300 forint volt.

Szeptemberben 8,8 százalékkal nőttek a magyarországi bruttó bérek

– tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az emelkedés továbbra is megközelítőleg tartja a vírus előtti dinamikáját a teljes munkaidőben dolgozók körében – reagált az adatra Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője. Rámutatott, hogy az alkalmazottak száma éves összevetésben 2,3 százalékkal esett az előző havi 3,3 százalék után. A csökkenésben túlnyomórészt a vállalkozások átmeneti elbocsátásai játszottak szerepet, ezért a helyreállás is ezen a területen volt a leglátványosabb az őszi hónapok elejéig. Az elemző jelezte, hogy 2016 óta 57,1 százalékkal nőttek a rendszeres bérek.

Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

A KSH közlése szerint szeptemberben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 392 300 forint volt, a nettó pedig 269 500 forint.

A közfoglalkoztatás nélküli bruttó átlagkereset 402 900 forintot tett ki. A nettó bérek szintén 8,8 százalékkal emelkedtek, így a 3,5 százalékos mellett a reálbérek 5,2 százalékkal lettek nagyobbak. A bérek a közszférában – közfoglalkoztatás nélkül – 8,5 százalékkal emelkedtek a júliustól hatályos 10 százalékos pedagógusbér-emelésnek is köszönhetően.

Fotó: KSH, VG-grafika

A következő hónapokban a novem­bertől 20, 2022-ig pedig összesen 72 százalékkal emelkedő egészségügyi szakdolgozói bérek, illetve a januártól évenként növekvő orvosi bérek támogatják érdemben a dinamikát. Ágazati szinten a leginkább érintett terület a jelentős keresletkieséssel szembesülő és elsősorban alacsony képzettségűeket foglalkoztató turizmus-vendéglátás, ezen a területen csak 3,9 százalékos volt a szeptemberi növekedés, míg a járvány által közvetlenül nem érintett szektorokban 8–11 százalékos. Horváth András szerint a mostani folyamatokat figye­lembe véve 10 százalék körül várható az idei éves dinamika, a jövő évi pedig 8,5 százalék körül, de ezt a még zajló minimálbér-tárgyalások jelentősen befolyásolhatják.

bruttó átlagkereset A KSH jelenti
Kapcsolódó cikkek