Magyar gazdaság

Több ezer munkahelyet védenek meg a Vas megyei nemzetközi beruházások

Több vezető világpiaci vállalat is bővíti magyarországi gyártókapacitását Lukácsházán, Szombathelyen és Szentgotthárdon.

Miközben a világgazdaságban rossz szelek fújnak, addig ma három beruházást jelenthetünk be Vas megyében – írja Szijjártó Péter a Facebookon.

Lukácsházán kezdünk, innen megyünk Szombathelyre és végül Szentgotthárdon zárjuk a napot.

A három településen összesen 18,2 milliárd forintnyi beruházást tudunk bejelenteni, amelyekkel 2800 munkahelyet védünk meg

– emelte ki Szijjártó Péter.

Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Lukácsháza

Nagyrészt a lukácsházi Schott Hungary Kft. által készített ampullákba kerül a koronavírus elleni Pfizer oltóanyag

– árulta el Szijjártó.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy

a vállalat 13,5 milliárd forintos beruházását a kormány kétmilliárd forinttal támogatja, amelynek eredményeként 16 gépsoron gyártanak a vakcinához ampullákat.

A gépsorok egy része már megérkezett, ezzel istovább erősödött a magyar-német gazdasági kapcsolat.

A több mint 130 éves Schott cégcsoport legnagyobb gyógyszeripari gyártóüzeme Lukácsházán van, ez Magyarország legnagyobb ampulla és injekciós üvegeket előállító gyára, amely hightech technológiát képvisel.

A német vállalat 97 százalékban a külpiacra értékesít, így a fejlesztés az exportorientált magyar gazdaságot rövid távon is segíti, hogy a beruházással a cég megvédi több mint 550 munkavállalóját. A cég 1993 óta van jelen Lukácsházán.

Szombathely

A világpiacon vezető japán elektronikai vállalat hazai cége a TDK Hungary Components Kft. egy több mint négymilliárd forint értékű beruházás során tovább növeli gyártókapacitását, melyhez a kormány 1,8 milliárdos támogatás nyújt.

Ezzel nem csupán egy újabb világszínvonalú modern ipari kapacitás jön létre, de biztosítottá válik 2100 magyar ember munkahelyének megmaradása is a világjárvány közepén.

A TDK számos elektronikai terméke világpiaci vezető pozícióban van, a csoport egyik legjelentősebb európai fejlesztő és gyártóközpontja pedig Szombathelyen található – mondta Szijjártó Péter.

A megyeszékhelyen olyan modern okosautós alkalmazásokat fejlesztenek és dolgoznak ki, mint a sávelhagyásra figyelmeztetés, a táblafelismerés, vagy a kulcsnélküli nyitás és zárás. Ezekkel a TDK a modern autóipar igényeit tudja kiszolgálni – mondta a miniszter.

A fejlesztés részeként új gyártósort hoznak létre és a régit is fejlesztik,

hogy az új elektromos és hibrid autók elektronikai termékigényeit kielégítsék. Ezzel újabb modern ipari kapacitás jön létre – fűzte hozzá.

Szentgotthárd

A koreai vállalatok rendre a legmagasabb technológiai színvonalat képviselik Magyarországon és nincs ez másképpen a Kiswire vállalat esetében sem.

Itt most egy 560 millió forintos beruházásról beszélhetünk, aminek nyomán jelentősen bővül a gumiabroncsok megerősítését szolgáló acélszálak gyártási kapacitása

- számolt be Szijjártó.

A Szentgotthárdon bevezetendő technológia nagyon komoly kutatásfejlesztési eredményekre alapul, és hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása minél gyorsabban végbemenjen.

Ez 190 magyar munkahely fennmaradását garantálja, amihez a kormány 238 millió forintos támogatást biztosít – fűzte hozzá a miniszter.

Kiswire Lukácsháza Szombathely TDK koronavírus beruházások védelem Szijjártó Péter schott Szentgotthárd Vas megye munkahely
Kapcsolódó cikkek