Magyar gazdaság

Az uniós átlag alatt nőtt a magyar államadósság

Míg az unióban átlagosan közel 10,6 százalékponttal nőtt a GDP arányos államadósság mutatója, addig Magyarországon 7,1 százalékpontos volt az emelkedés.

Az államadósság az egyik legfontosabb makrogazdasági mutató, amely az államháztartás pénzügyi helyzetéről ad képet. A tavalyi év elején berobbant koronavírus-világjárvány Európa-szerte megnövelte az országok bruttó hazai össztermék (GDP) arányosan mért államadósságait, így az unióban átlagosan közel 10,6 százalékponttal nőtt, míg Magyarországon 7,1 százalékponttal emelkedett az állami kötelezettségek mutatója– derül ki az Eurostat friss felméréséből.

Fotó: Shutterstock

Megnőtt az államadósságok hazai össztermékhez mért aránya a harmadik negyedév végére az egy évvel korábbival összevetve az Európai Unióban a koronavírus-járvány következményeként.

A 27 tagú unióban az átlagos államadósság a 89,8 százalékára nőtt a 2019 harmadik negyedévi 79,2 százalékról.

A harmadik negyedév végén Görögország volt a legrosszabb helyzetben, a GDP 199,9 százaléka volt az államadósság. A sorban Olaszország következik (154,2 százalékkal) majd Portugália (130,8 százalékos) indexe.

A legkedvezőbb helyzetben Észtország volt 18,5 százalékos bruttó össztermék arányos mutatóval, majd őket követte Bulgária (25,3 százalékkal) és Luxembourg (26,1 százalékkal).

Fotó:

Magyarország államadóssága a harmadik negyedév végén több mint 35 ezer 39 milliárd forint volt, ami a GDP 74,3 százalékának felelt meg.

A hazai össztermékhez mérten a magyar államadósság 2019 harmadik negyedévének a végén 67,2 százalék volt, ami valamivel több mint 31 ezermilliárd forintot jelentett egy évvel korábban.

Érdekesség még, hogy a helyi fizetőeszközökben mért államadósság volumene hogyan alakult a kontinens országaiban. Ez alapján az uniós adósságok összegben mért átlag emelkedése megközelítette a 10 százalékot, míg Magyarországon 12 százalék körül mozgott.

Fotó:

A legnagyobb mértékű növekedést Észtországban mérték, ahol majdnem 103 százalékkal a kétszeresére ugrott az államadósság összege. A sorban utánuk következik fej fej mellett Luxemburg és Litvánia 31,9 százalékos emelkedéssel.

Ezzel szemben a legkisebb mértékű eladósodást helyi valutában mérve Görögországban találták egy százalékos bővüléssel. Majd őket követi a Portugáliában és Olaszországban mért 5,8 százalékos növekedés a vizsgált időszakban.

államadósság koronavírus Európai Unió adósság/GDP
Kapcsolódó cikkek