Magyar gazdaság

Életjeleket mutatott a kiskereskedelmi forgalom alakulása

Az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal nőtt, tavaly novemberhez mérten 0,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma.

2020. novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 0,3, naptárhatástól megtisztítva 0,8%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,1%-kal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene.

Fotó: Getty Images

Novemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,8%-kal nőtt,

míg a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 1,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,4%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest. 2020. január–novemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 0,2%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Javult az összkép

 

Pozitív meglepetésként lehet értékelni az adatokat, hiszen a novemberben jelentősen szigorodó korlátozó intézkedések ellenére is némileg javulni tudott a kiskereskedelmi összkép. Az élelmiszer-kiskereskedelem teljesítménye – ha alacsonyabb szinten is a szokásosnál –, de stabilizálódni látszik. A novemberi növekedés járult hozzá leginkább a teljes kereskedelmi szektor vártnál kedvezőbb teljesítményéhez. A nem-élelmiszer kiskereskedelem tekintetében jelentősen nőttek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-üzletekben – foglalták össze az ING elemzői.

 

A KSH jelenti kiskereskedelmi forgalom
Kapcsolódó cikkek