Magyar gazdaság

Erősödő csődhullám körvonalazódik Ausztriában

Bár tavaly a gazdasági válság ellenére csökkent a vállalati csődök száma Ausztriában, az idén legkésőbb az év második felében már fizetésképtelenségi hullámra számít a hitelezők szakmai képviseleti szervezete.

Bécs a pandémia kitörése óta nyújtott állami támogatásokat a válság következményeinek enyhítésére, ezzel elkerülve a vállalatok fizetésképtelenné válását. Idén viszont, legkésőbb az év második felében, utolérheti a csődhullám a cégeket és a magánszemélyeket is – derül ki az Alpenlandischer Kreditorenverband (AKV) hitelezői szervezet jelentéséből. Az intézet szerint a fizetésképtelenségi hullám fő oka a csődeljárások feltorlódása, valamint a több ezer munkahely megszűnése okozta növekvő eladósodottság a háztartások körében.

A csődesemények valószínű számának becslését megnehezíti a várhatóan az év közepén hatályba lépő csődeljárási törvény, amely az AKV szerint a korábbinál több cég fizetésképtelenné válásához vezethet, felduzzasztva a hitelezői igényeket. Ráadásul a közterhek és a járulékfizetések halasztását várhatóan nem hosszabbítja meg az osztrák állam.

Fotó: BARBARA GINDL / APA / AFP) / Austria OUT

Ha a támogató intézkedések az év második felétől megszűnnek, az AKV előrejelzése szerint

a cégcsődök száma akár 15 százalékkal is növekedhet a 2019-es szinthez képest. Hosszú távon a magáncsődök 50 százalékos növekedése sem kizárt.

A csődesetek száma tavaly Ausztria első lezárását követően fokozatosan csökkent az állami segítségnyújtás jóvoltából. A fizetésképtelen vállalatok száma 41,4 százalékkal, 1784-re apadt, a magáncsődöké pedig 23,6 százalékkal, 7256-ra. A vállalati csődök miatt keletkezett kötelezettség az előző évi 2,2 milliárdról 5,2 milliárd euróra emelkedett, a magáncsődök összes kötelezettsége viszont 1,02 milliárd euróra csökkent a 2019-es 1,2 milliárd euróról. A személyi csődök esetében az átlagos 132 ezer euróról 141 ezer euróra emelkedett.

A Commerzialbank Mattersburg vezeti a vállalati csődértékek listáját:

a pénzügyi intézmény 811 millió euró adósságot hagyott maga után.

Az ipari berendezéseket gyártó Kremsmüller Industrieanlagenbau vállalat csődje miatt veszítette el a legtöbb dolgozó a munkahelyét, majdnem hatszázan maradtak munka nélkül. A második helyen az ATB Spielberg bécsi székhelyű villamosságtechnikai vállalat áll, amely 396 alkalmazottat hagyott magára, míg a Colloseum Retail textilkereskedő csődje miatt 329 dolgozó vált munkanélkülivé.

Az AKV az év második felében a fizetésképtelenné váló vállalatok számának emelkedésére számít, és a magáncsődök is szaporodhatnak

– írja a Kurier.

csőd Ausztria
Kapcsolódó cikkek