Magyar gazdaság

Fájó meglepetést hozhat a harmadik hullám

A héten a Kínából érkező GDP-adatokra, az EKB kamatdöntő ülésére és a Markit intézet beszerzésimenedzser-indexeire lesz érdemes figyelni.

Hétfőn esedékes a negyedik negyedéves kínai első becslése. A várakozások szerint Kínában folytatódott a kilábalás, és a gazdaság lerázta magáról a 2020 elején elszenvedett károkat. Az első három negyedév adatai szerint sikerült a V alakú kilábalás, és szigorú korlátozásokkal sikerült megakadályozni a járvány második hullámát is. A növekedést főleg az felfutása fűtötte, amit egyebek közt az orvosi és az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközök értékesítése hajtott, de ez a fajta kereslet alábbhagyhat, mivel a többi ország a gazdaságának helyreállásával egyre kevésbé szorul a kínai importra.

A január 20-án hivatalba lépő új amerikai elnök a Kínát sújtó szankciókat valószínűleg nem fogja eltörölni, így kérdéses a két ország közötti jövője is.

A negyedik negyedévben még valószínűleg dinamikusan bővült a gazdaság, ám a folytatással kapcsolatban nagy a bizonytalanság – írta az OTP Elemzési Központ kitekintőjében Váradi Beáta.

Fotó: Shutterstock

Decemberben a várakozásokkal összhangban több programját is meghosszabbította, illetve kibővítette az Európai Központi Bank, és így továbbra is bőséges likviditással látja el az eurózónát. Az év első ülésén nem számítanak változtatásra az elemzők sem az eszköztárban, sem a kommunikációban.

Az EKB valószínűleg megerősíti, hogy fenntartja a laza monetáris kondíciókat, amíg csak szükséges.

Kérdés azonban, miként reagál arra – vagy reagál-e egyáltalán –, hogy a gazdasági kilábalás kezdete későbbre tolódik, és egyre valószínűbb, hogy Európa számos országának szembe kell néznie a vírus harmadik hullámával, ami újabb lezárásokat vonhat maga után.

A Markit gazdaságkutató intézet előzetes januári beszerzési­menedzser-indexei (BMI) pénteken érkeznek Európából és a tengerentúlról, és a konjunktúra rövid távú kilátásainak a megítéléséről tartalmazhatnak értékes információt.

Európában a szolgáltató szektor esetében a járvány novemberben kezdődő második hulláma nagyon lerontotta a teljesítményt, és csupán kismértékben javult a helyzet decemberben. Az elemzők várakozásai szerint a január újra csökkenést hoz majd. A feldolgozóiparban is volt egy kis megtorpanás novemberben, ám a koronavírus második hulláma kevésbé viselte meg a teljesítményét, mint a tavasszal. Az Egyesült Államokban más tendencia rajzolódott ki: csak decemberen torpantak meg a szolgáltatások, a feldolgozóipar kilábalása azonban töretlen volt. Ehhez képest

a piaci konszenzus szerint januárban csökkenést láthatunk majd az Egyesült Államok BMI-jeiben a szolgáltató szektor és a feldolgozóipar esetében is.

Miután az elmúlt hetekben a vírus gyorsabban terjedő mutációja megjelent Európa több országában és a tengerentúlon, fennáll a negatív kockázat veszélye – elsősorban a szolgáltató szektorban. A vakcinák engedélyezésének ellenére egyelőre rendkívül alacsony az átoltottság, és nem tudni biztosan, hogy az engedélyezett oltások a különböző mutációk ellen hatékonyak-e, ezért nem zárható ki, hogy szigorodnak a korlátozó intézkedések, ami Váradi Beáta szerint negatív meglepetést hozhat a feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban.

KAMATDÖNTÉS EKB koronavírus Kína GDP-adatok
Kapcsolódó cikkek