Magyar gazdaság

Izer Norbert: Az adócsökkentés az egyik legjobb válasz a koronavírus-válságra

Ettől az évtől már mintegy hatvanezer vállalat használja a kivát.

A koronavírus-válságban is folytatódik a kormány adócsökkentő politikája – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. A kisvállalati (kiva) mértéke január elsejétől 1 százalékponttal 11 százalékra csökkent.

https://www.facebook.com/penzugyminiszterium.official/videos/758305461450637

2021-től a keretszabályozás is kedvezményesebbé vált. A belépési értékhatár egyről hárommilliárd forintra, a bennmaradási értékhatár háromról hatmilliárd forintra emelkedett. Így még több cég választhatja a kivát – mondta az államtitkár.

Tavaly decemberben 12 ezer kisvállalat jelezte, hogy a kivát szeretné alkalmazni januártól, míg idéntől már 60 ezer cég kivázik.

Az adminisztráció is csökkent. Idén nyártól már az áfabevallást is egy tervezet kiajánlásával segíti az adóhivatal (az első tervezet júliusban érkezik). Ez évente mintegy félmillió vállalkozásnak hoz jelentős könnyebbséget – mondta az államtitkár. Hozzátette: Magyarország elsőként nyújt áfabevallási kiajánlást az Európai Unióban.

Ezek mellett további könnyítésekkel számolhatnak a kis- és középvállalkozások. A kkv-k esetében még kedvezőbbé váltak a beruházási értékhatárok. A fejlesztési adókedvezményt a kisvállalkozások kétszázmillió, a középvállalkozások pedig akár háromszázmillió forintos beruházás esetén is igénybe vehetik. A fejlesztési tartalék összegét az eddigi 50 százalékos értékhatár helyett a nyereség teljes összegéig le lehet írni az adóból, vagyis a beruházásra félretett profit után nem kell adót fizetni.

adócsökkentés koronavírus Izer Norbert adópolitika
Kapcsolódó cikkek