BUX 42,978.09
-1.10%
BUMIX 3,930.18
-0.67%
CETOP20 1,992.73
-1.02%
OTP 10,295
-1.62%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
+4.87%
+0.84%
-0.70%
ZWACK 17,450
+2.35%
0.00%
ANY 1,600
0.00%
RABA 1,165
-0.43%
+4.04%
+1.95%
-3.85%
0.00%
OPUS 186.6
-1.69%
-0.41%
-0.37%
0.00%
-3.72%
OTT1 149.2
0.00%
-2.87%
MOL 2,872
+1.06%
DELTA 39.85
+1.92%
ALTEO 2,380
+0.85%
0.00%
-1.98%
EHEP 1,780
+0.56%
-7.64%
+0.13%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-3.28%
0.00%
0.00%
SunDell 41,600
0.00%
+0.93%
+0.76%
+0.35%
0.00%
-0.31%
NUTEX 11.65
-6.80%
GOPD 12,000
-5.51%
OXOTH 3,740
+7.78%
0.00%
NAP 1,210
0.00%
0.00%
+8.74%
Forrás
RND Solutions
Magyar gazdaság

Kilőtt a burgonya ára az elmúlt tíz évben

A friss zöldségek ára négyszer gyorsabban emelkedett, mint a fogyasztói árindex, a tényleges inflációt azonban túlbecsülik, mivel a műszaki termékeknél nem veszik eléggé figyelembe a technikai fejlődést, így ezeket felülárazza a statisztikai hivatal.

A burgonya ára az elmúlt évtizedben 258 százalékkal emelkedett, ez volt a leggyorsabb ütemben dráguló termék Magyarországon – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Tavalyelőtt még drágább volt a krumpli, 2019-ben 3,8-szeresét kérték el a 2010-es árnak. Érdemes ezt összevetni azzal, hogy az infláció 31,9 százalék volt a 2010 és 2020 között eltelt időszakban, míg a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagkeresete 84,5 százalékkal nőtt az évtized első kilenc évében – a 2020-as béradatot később közli a KSH, ám egyértelmű növekedés várható.

Az érzékelt infláció mindig magasabb, mint a tényleges fogyasztói árindex, mivel a vásárlók sokkal inkább észreveszik az áremelkedést, mint a csökkenést

– mondta a Világgazdaság kérdésére Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Tavaly erre egy lapáttal rátett, hogy a mért infláció 3,3 százalék volt, míg az élelmiszerek lényegesen nagyobb mértékben, 7,25 százalékkal drágultak. A szakértő rámutatott:

a pandémia miatt eltolódtak a fogyasztói szokások, arányaiban több élelmiszert vásároltunk, így még inkább érezhető volt az árak emelkedése. A tényleges inflációt azonban túlbecsülik, mivel a műszaki termékeknél nem veszik eléggé figyelembe a technikai fejlődést.

Palócz Éva rámutatott: a dohányáru rendkívül gyors, 177 százalékos drágulásában elsősorban az adóemeléseknek volt szerepük, a jövedéki adók emelése azonban a szeszes italoknál – az égetett szesz ára 67,1 százalékkal nőtt – és az üzemanyagoknál is lecsapódik.

Fotó: Kallus György / VG

Az érzékelt infláció hivatalos fogyasztói árindexet jelentősen meghaladó mértékére az egyik magyarázat, hogy az élelmiszerek az átlagosnál gyorsabban drágultak.

A legkiemelkedőbb példa a friss zöldségek ára: 122,4 százalékkal kellett többet fizetni értük, mint az évtized elején, az átlagos drágulási ütemnek ez közel a négyszerese.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint ehhez a kertészeti ágazat leépülése is hozzájárult. A párizsi, felvágott, kolbász 71,7 százalékkal, a húskonzerv 77,3 százalékkal került többe, mint tíz évvel korábban. A disznóhús átlag körül – 35,7 százalékkal – drágult, míg a baromfi ára 0,7 százalékkal csökkent, ami az elmúlt években a szárnyasokat sújtó madárinfluenza-járványok ismeretében meglepő. A népszerű húsok mérsékelt árdinamikája hozzájárult ahhoz, hogy

az élelmiszerek inflációja 46,7 százalék volt tíz év alatt.

A lakhatás szintén jelentősen drágult az elmúlt évtizedben, a lakásjavítás-karbantartás 83,4 százalékkal kerül többe a tíz évvel ezelőttinél.

A lakásárak hullámoztak, a 2013-as mélypont óta duplázódtak, de az évtized elejéhez képest is 80 százalékkal kellett többet fizetni egy lakóingatlanért 2019-ben, a koronavírus hatását csak a jövőben fogjuk megérezni

– fejtette ki Palócz Éva. Az építőanyagok ugyan dinamikusan drágultak, de a lakásárakat a munkaerő-kínálat szűkülése, a szakemberhiány határozza meg. A lakbér 48,8 százalékkal emelkedett, ami meghaladja az átlagos inflációt, viszont a keresetek növekedésétől jelentősen elmarad. A Kopint-Tárki vezetője hozzáfűzte: a lakhatáshoz tartozik, hogy a közművek olcsóbbá váltak, a rezsicsökkentés óta pedig stagnálnak az árak.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek