Magyar gazdaság

Megzuhant az üzemanyag-értékesítés

Lejtőre kényszerítették a koronavírus miatti intézkedések tavaly a hazai üzemanyag-kiskereskedelmet, csaknem 8 százalékkal estek az ásványolaj-szövetség tagjainak eladásai.

A múlt évben 7,8 százalékkal, mintegy 3,6 milliárd literre esett a hazai üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó részét lefedő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatainak benzin- és gázolaj-értékesítése. A koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések hatására ugyanis kevesebbet autóztak a magánszemélyek, szinte teljesen kiesett a belföldi és a turista-tranzitforgalom, továbbá csökkentek a fuvarozók szállítási feladatai – mutatott rá a Világgazdaságnak Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára.

Az év még jól indult: januárban és februárban éves összevetésben kissé még bővült is a piac, de márciusban lejtőre került, és áprilisban volt a mélypontján. A nyár javulást hozott, beindult a turizmus, a legjobb forgalmazási adatok augusztusban keletkeztek. Ám szeptemberben újabb visszaesés kezdődött, amely ma is tart.

A szakember az idén már – értelemszerűen a járványhelyzet alakulásától, és a gazdaság erőre kapásának ütemétől függően – a forgalmazás erősödését reméli, de a 2019-es adatok megismétlésében még nem bízik.

Tovább módosult tavaly az üzemanyag-értékesítés belső szerkezete. A benzin esetében a prémiumtermékek felé terelte az autósokat, hogy az év elején megnőtt a normál, 95-ös benzin bioetanol-tartalma, aki pedig nem akart ilyen benzint tankolni, annak maradt a prémiumminőség, mert a MÁSZ-tagok a múlt év elején kivezették a 98-as oktánszámú terméket. (Grád Ottó közléséhez érdemes hozzáfűzni, hogy például az Auchan-kutaknál továbbra is kapható 98-as, illetve hogy egyes nagy márkák, például az OMV, kétfajta 95-öst kínálnak, egy sztenderd és egy nagyobb adalékolásút is a 100 pluszos prémiumbenzin mellett.)

Fotó: Kallus György

A MÁSZ-tagok összesített benzineladása 6,9 százalékkal esett.

Ezen belül a prémiumminőségé 171 százalékkal nőtt, a normálé 22 százalékkal esett. 2021 elején viszont változatlan maradt a benzinben lévő bioösszetevő aránya. A MÁSZ-tagok gázolajeladása 8,3 százalékkal zsugorodott, ezen belül a prémiumminőségé 15,9 százalékkal erősödött, a normálé 10,8 százalékkal megcsappant.

A forgalmazók múlt évi bevételeit az árak alakulása is befolyásolta. A fő mozgatórugó a kőolaj, alapvetően pedig az érintett olajtermékek jegyzéseinek változása volt, de jutott szerep a forint árfolyammozgására is. Megesett, hogy 20 dollár alá került az olaj hordónkénti ára.

Jelenleg 50 dollár fölött áll, ha pedig így marad, akkor a második negyedévben újból csökkenthetik a jövedéki adónak az olaj árához kötött mértékét, amely 2020 második felét a mostani értéken töltötte.

A MÁSZ-nak nem feladata a tagok gazdálkodásának figyelemmel kísérése, ezért Grád Ottó nem adott választ arra a kérdésre, hogy a romló értékesítési feltételeket hogyan vészelték át a forgalmazók. Feltehető viszont, hogy ha elsődlegesen a piacuk megtartására törekedtek, akkor engedniük kellett a nyereségességből.

Grád ottó mász benzin bioösszetevő dízel
Kapcsolódó cikkek