Magyar gazdaság

Négy és félmillióan dolgoztak decemberben

Emelkedett a munkanélküliség az év végén.

Tavaly október–decemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 482 ezer fő volt.

A magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak és a közfoglalkoztatottaknak a száma csökkent. Az év utolsó hónapjában 4,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Novemberhez képest 4 ezerrel több, a 2019. decemberihez viszonyítva 14 ezer fővel kevesebb volt a foglalkoztatottak száma.

Fotó: Shutterstock

A foglalkoztatottak létszáma 52 ezer fővel, 4 millió 460 ezerre csökkent 2020-ban.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 16 ezer, a magukat közfoglalkoztatottnak vallóké 19 ezer, míg a külföldi telephelyen munkát vállalóké 16 ezer fővel volt alacsonyabb mint az előző évben.

Az év egészét tekintve a munkanélküliek átlagos létszáma 198 ezer fő volt, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék.

A munkakeresés átlagos időtartama 11,1 hónap volt, a munkanélküliek 31,4 százalék a legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított. A munkanélküliségi ráta Dél-Dunántúl kivételével minden régióban nőtt: a legnagyobb mértékben, 1,7 százalékponttal Észak-Alföldön és Pest régióban. Észak-Alföldön a ráta növekedése egyben a legmagasabb rátaértéket (7,4 százalék) okozta. Jelentősen, 1,5 százalékponttal, 5,3 százalékra növekedett a szintje Észak-Magyarországon is. A munkanélküliség Nyugat- és Közép-Dunántúlon volt a legalacsonyabb (1,9, valamint 2,3 százalék).

munkanélküliség foglalkoztatottság A KSH jelenti
Kapcsolódó cikkek