Magyar gazdaság

Az idei év gázfogyasztási rekordja február 12-re esett

Közel 20 millió köbméterrel több, mint az előző évek ugyanezen napjának átlagos fogyasztása.

Több mint 62 768 000 köbméter földgázt fogyasztott az ország az idei tél eddigi leghidegebb napján február 12-én.

Ez közel 20 millió köbméterrel több, mint az előző évek ugyanezen napjának átlagos fogyasztása.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal egész évben folyamatosan felügyeli a földgázellátás biztonságát. A lakosság és az ipari fogyasztók gázellátása a február közepén tapasztalható hideg idő alatt is folyamatos volt, az ellátásbiztonságot veszélyeztető körülmény nem merült fel.

Az idei tél eddigi leghidegebb napján, február 12-én a földgázfogyasztás 62 768 000 köbméter volt, mintegy 20 millió köbméterrel több, mint az előző évek hasonló időszakában.

Fotó: MEKH

Az elfogyasztott földgázmennyiség jól láthatóan követi a hőmérséklet változását. Idén január 18-án és február 12-13-án volt kiugróan magas a fogyasztás. Ezeken a napokon -4, -7, illetve -5 Celsius-fok volt a napi átlagos középhőmérséklet.

A hideg idő miatt kiugró napi fogyasztás ellenére az idei téli gázfogyasztás mennyisége összességében hasonló az előző évi adatokhoz.

A hazai földgázellátás több forrásra támaszkodik: az a földgáztárolókban elhelyezett készletek és a hazai termelés folyamatosan ellátást biztosít.

A február 23-i adatok szerint a magyarországi földgáztárolókban 3,67 milliárd köbméter gáz van, a töltöttség 58 százalékos.

gázfogyasztás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal MEKH
Kapcsolódó cikkek