Magyar gazdaság

Díjazták a legjobb állampapír-forgalmazókat

A Magyar Államkincstár az év online forgalmazója különdíját is bezsebelte.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) idén is díjazta a legjobb állampapír-forgalmazó partnereit a nagybani állampapírok elsődleges és másodlagos piaca, valamint a lakossági állampapírok értékesítése alapján – közölte az ÁKK Zrt. az MTI-vel csütörtökön.

A LEG-díjakat a forgalmazói teljesítményadatok alapján 5 kategóriában hirdették ki. 2020-ban az év elsődleges forgalmazója első helyezettje az ING, a második az OTP, a harmadik a K&H lett. A lakossági állampapírok értékesítésében legnagyobb piaci részesedést az OTP szerezte, majd a Magyar Államkincstár, és az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank következik a sorban.

Fotó: MTI

A magyar államkötvények legnagyobb elsődleges piaci részesedést elért elsődleges forgalmazója az ING lett a K&H és az OTP előtt. A diszkont kincstárjegyeknél szintén az ING vezet, megelőzve a K&H-t és az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bankot. A legnagyobb másodlagos piaci részesedést elért elsődleges forgalmazó sorrendben az OTP, az ING, és a Goldman Sachs Bank Europe.

A legnagyobb állománynövekedést elért forgalmazó különdíját, és az év online forgalmazója különdíjat a Magyar Államkincstár kapta.

Az ÁKK Zrt. 2020-ban csaknem 13 ezer milliárd forintnyi állampapírt értékesített. A központi költségvetés tavalyi finanszírozásához az elsődleges forgalmazói rendszer 64 százalékban, míg a lakossági állampapír-értékesítés 36 százalékban biztosította a szükséges forrásokat.

Magyar Államkincstár állampapír
Kapcsolódó cikkek