Magyar gazdaság

Elemzők szerint bombameglepetés a magyar GDP

Magyarországon nem következett be az általánosan várt újabb visszaesés, vagyis a „W” alakú kilábalás.

Minden várakozást messze felülmúlva, csupán 3,7 százalékkal csökkent a hazai a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ami érdemi javulás a harmadik negyedéves 4,6 százalékos visszaesés után, a tavalyi évben így 5,1 százalékkal esett vissza a GDP – mutatott rá Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Óriási meglepetés, hogy a GDP az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal bővült, így nem következett be a általánosan várt újabb visszaesés, a „W”. A KSH előzetes közleménye alapján a növekedést az ipar és az információ, kommunikáció ágazatok húzták, azonban meredeken javult az építőipar teljesítménye is a harmadik negyedévhez képest.

A novemberi korlátozások újra visszavetettek több ágazatot, azonban a visszaesés mértéke is – a turizmus, rendezvényszervezés, egyes szabadidős, szórakozási, sport és kulturális szolgáltatások kivételével – már jóval visszafogottabb volt.

Az idei első negyedévben még visszafogott lehet a gazdaság teljesítménye, azonban a negyedév végén már jelentkezhetnek bázishatások a tavaly tavaszi korlátozások miatt.

Fotó: Kallus György / VG

A második negyedévben az oltási folyamattal párhuzamosan a korlátozások fokozatos enyhítése miatt már elindulhat az élénkülés, ami a bázishatásokkal együtt akár 14-15 százalékos éves növekedést is eredményezhet, majd

a növekedés az év közepétől érdemben meglódulhat, így idén 6,8 százalékos GDP növekedésre számítunk, amit az egyes szektorokban a kilábalás elhúzódása miatt 2022-ben is hasonló mértékű növekedés követhet – közölte Suppan Gergely.

A megrendelés állományok miatt az ipar és az építőipar kilátásai kedvezőek (az iparban az év elején a chiphiány miatt leálló autógyárak okozhatnak némi volatilitást, azonban a megrendeléseket extra műszakokkal tudják pótolni), az új kapacitások üzembe helyezése, ill. az építőiparban a lakásfelújítások, lakásépítések, állami, valamint uniós forrásokból finanszírozott beruházások, a Next Generation megjelenése, és az ipari beruházási boom miatt az ipar és az építőipar húzhatja eleinte a gazdaságot, így ezen ágazatok teljesítménye már az év első felében meghaladhatják a járvány előtti szintet.

A magyar gazdaság az uniós átlagnál jobban teljesített

Varga Mihály szerint Magyarország eredményesen védekezett a válsággal szemben.

„A legújabb adatok sokkal kedvezőbbek a várakozásoknál, a piac ugyanis 5 százalék feletti hanyatlást várt a múlt év utolsó negyedére. Az is jó hír, hogy a negyedik negyedévben a harmadikhoz képest már növekedést ért el a magyar gazdaság” – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A szakember azt elmondta, hogy a múlt év egészében az eredeti várakozásokhoz képest az ipar és az építőipar a múlt évben hamarabb talált magára. A fogyasztási oldalon, az eddig megjelent kiskereskedelmi adatokból az látszik, hogy a járvány és a jövedelmi helyzet változása miatt óvatosabbá vált a lakosság.

A K&H szakértője szerint a mostani kilátások alapján 2021-ben több mint 4,5 százalék körüli GDP-növekedésre van kilátás. Ha viszont a vártnál gyorsabban bekövetkezik a gazdasági nyitás, akkor akár 5 százalék feletti bővülésre is képes lehet a magyar gazdaság.

A mai részletes adatok is megerősítették azon várakozásunkat, hogy a negyedik negyedév teljesítménye gyakorlatilag az iparon múlik . közölte Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Hozzátette: amennyiben jól teljesít a szektor, az nagyban mérsékelheti a szolgáltatásexportban mutatkozó jelentős kiesést és a várhatóan ismét zsugorodó fogyasztást. Továbbra is úgy látjuk, hogy a lezárások miatt a negyedik negyedévben a GDP újból mérséklődhet negyedéves alapon, így makrogazdasági szinten W-alakú kilábalásra számítunk. Az év egészét nézve 5,8 százalékos lehet a Habár a gazdaság egésze 2022 közepére túl lehet a válságon, ez szektorok szintjén közel sem lesz egységes, ami mindenképp további célzott gazdaságpolitikai beavatkozás igényel a jövő évben.

Meglepően jól húzott a magyar gazdaság tavaly

Minden várakozást felülmúlt a GDP, a lezárások ellenére az év vége növekedést hozott a harmadik negyedévhez képest.

 

GDP magyar gdp elemzők
Kapcsolódó cikkek