Magyar gazdaság

Meglepően jól húzott a magyar gazdaság tavaly

Minden várakozást felülmúlt a GDP, a lezárások ellenére az év vége növekedést hozott a harmadik negyedévhez képest.

A bruttó hazai termék (GDP) a nyers adatok szerint 3,7 százalékkal, a kiigazítással 4,3 százalékkal csökkent a tavalyi negyedik negyedévben – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becsléséből.

A Világgazdaság elemzői konszenzusa lényegesen pesszimistább, 5,7 százalékos visszaesést jelzett, a kormányzati kommunikáció 5-6 százalékos zsugorodással számolt.

Fotó: Shutterstock

A harmadik negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság 2020 október-decemberben.

Tavaly összességében 5,1 százalékkal volt alacsonyabb a mint 2019-ben.

A KSH kommentárja szerint a tavalyi utolsó negyedévben a növekedés elsősorban az ipar, illetve az információ-kommunikáció támogatta.

A magyar gazdaság az uniós átlagnál jobban teljesített

Varga Mihály szerint Magyarország eredményesen védekezett a válsággal szemben. A pénzügyminiszter a Facebook-oldalán kommentálta a KSH adatait.

A munkahelyvédelmi támogatásoknak és az adócsökkentéseknek köszönhetően tavaly év végén 4,5 millióan dolgoztak, ugyanannyian, mint a járvány előtt. GDP-arányosan hazánkban valósult meg az egyik legtöbb beruházás – ismertette.

„A legújabb adatok sokkal kedvezőbbek a várakozásoknál, a piac ugyanis 5 százalék feletti hanyatlást várt a múlt év utolsó negyedére. Az is jó hír, hogy a negyedik negyedévben a harmadikhoz képest már növekedést ért el a magyar gazdaság” – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette: „Egyelőre előzetes adatokról van szó, amelyek még változhatnak, pontos képet ugyanis majd a részletes adatokból lehet majd látni”.

 

KSH GDP magyar gazdaság
Kapcsolódó cikkek