Magyar gazdaság

Közel 14 milliárd forintot helyezett ki tavaly a Hiventures

A kockázati tőkealap-kezelő jelenleg 3200 beérkezett jelentkezést tárgyal.

Közel 14 milliárd forint tőkekihelyezést valósított meg 2020-ban az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, ezzel fennállásának négy éve alatt összesen 38 milliárd forintot folyósított – közölte a tőkealap. A portfóliójában mára 350 cég található, a tőkebevonásban részesült társaságok tavaly a krízishelyzet ellenére is mintegy 30 milliárd forint árbevételt termeltek, és közel kétezer főt foglalkoztattak.

A Hiventures 2017 februárja óta fektet be Magyarországon kezdeti és érettebb fázisú startupokba, bő egy évvel ezelőtt pedig elindította a kkv-kat, majd tavaly a nagyvállalatokat célzó finanszírozási programjait is.

Befektetéseivel termékfejlesztéshez, növekedéshez vagy hazai és nemzetközi piacra lépéshez nyújtott finanszírozást. Inkubációs befektetési programjában eddig 194 induló vállalkozás részesült tőkebevonásban, a magvető, növekedési és KKVPRO programokon keresztül pedig 156 érettebb vállalkozás finanszírozása valósult meg. A teljes portfolió felét ma kezdeti fázisban lévő innovatív vállalkozások alkotják, további 25 százalékuk érettebb, úgynevezett magvető, míg 21 százalékuk nemzetközi terjeszkedés előtt álló növekedési szakaszban működik.

Az eltelt négy évben összesen 1051 startup alapító fiatal kapott lehetőséget sikeres vállalkozás felépítésére.

A Hiventures célja, hogy valamennyi vállalkozói életszakaszban, ötletfázistól egészen a nemzetközi terjeszkedésig biztosítson tőkefinanszírozási programokat a hazai cégek számára, amelyhez szakmai támogatást a Magyar Fejlesztési Bank nyújt. A többlépcsős finanszírozási keretrendszerben már 29 vállalkozásnak sikerült fentebb lépnie.

A 15-65 millió forint finanszírozást biztosító inkubációs fázisból 17 cég lépett előre, míg a következő, akár 500 millió forint tőkebefektetést biztosító magvető szakaszból 12 társaság jutott el oda, hogy az akár 1 milliárd forintig terjedő növekedési programba kerüljön.

Fotó: Shutterstock

A pandémia és az ezzel járó keresletcsökkenés, valamint a szállítási láncok akadozása mellett is növelték 2020-ban árbevételeiket a Hiventures befektetésben részesült cégek. A növekedést fele arányban ráadásul külpiacokon sikerült elérniük. Míg a nemzetgazdasági növekedésről szóló előrejelzések azt mutatják, hogy a járvány miatt tavaly az 9 százalékkal esett vissza,

a Hiventures portfoliójába tartozó cégek export árbevételüket csak a startup üzletágat tekintve is 55 százalékkal, 3,4 milliárd forintra növelték.

A Hiventures által finanszírozott életszakaszban a startupok többsége még fejlesztésekre fordítja erőforrásai jelentős részét, ezért az árbevétel szintjük helyett inkább az abban megfigyelhető dinamika a meghatározó. A startupok árbevételében tapasztalható növekedési ütem a tavalyi krízisekkel teli évben kimondottan jónak mondható, emellett bizonyítja, hogy a hazai innovatív ötletek a világpiacon és válságban is megállják helyüket.

A kockázati tőkealap-kezelő jelenleg 3200 beérkezett jelentkezést tárgyal, amelyek közül 400-nál is több ügylet van már túl az első körös pozitív döntésen.

Közöttük a standard finanszírozási termékek mellett dedikált mentőprogramok találhatóak, amelyekkel a Hiventures a koronavírus által sújtott hazai vállalkozások rendelkezésére áll.

startup Hiventures befektetés Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő
Kapcsolódó cikkek