vg | Az élelmiszerek címkézési szabályainak európai uniós teveiről tárgyalt Olaszország budapesti nagykövetével Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Az apropót az EU-ban tervezett új élelmiszer-címkézési szabályokról szóló vita adta, amely az agrárkamara és az olasz fél szerint is mellőzné a fogyasztók részletesebb informálását – noha az erről szóló rendelet módosításának eredeti célja ez lenne –, a termékeket pedig egyoldalúan minősítené. A NAK szerint ez a címkézés a nemzeti értékeink részét képező hungarikum termékeket, valamint a hazai élelmiszer-előállítók termékeinek döntő többségét kifejezetten hátrányosan érintené. Az uniós hatásvizsgálat szerint négyféle címkézési rendszert használnak, illetve fejlesztenek az EU-ban. Több tagállam és a német elnökség egyoldalúan a Nutri-Score típus mellett áll ki.
Ez ugyanakkor a fogyasztók számára nem ad lehetőséget a mérlegelésre, a háttéradatokat – mint az adott élelmiszertermék konkrét összetétele, az alkalmazott adalékanyagok – teljes mértékben „elhallgatja”, egyoldalú információt ad – állítja a NAK. Nem vizsgálja sem az adott élelmiszertermék egészét, sem az adott tagállamban, régióban akár évszázadokra visszanyúló hagyományok részeként betöltött szerepét, sem a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát, ami egyértelműen hátrányos az olasz és a magyar élelmiszer-termelőknek is. Emiatt számos kiemelkedő táplálkozási értékű és szerepű élelmiszert – legyen szó akár a nemzeti értékeink részét képező hungarikumokról, akár az elismerten kedvező hatású, a mediterrán konyha alapját képező olívaolajról – a Nutri-Score-rendszer hátrányosan különbözteti meg.
Olaszország az uniós hatástanulmányban alternatívaként szereplő, számszerű adatokat tartalmazó, tápanyag-specifikus jelölési rendszert támogatja, amelynek az elnevezése NutrInform Battery. Ez a hazai, hagyományos élelmiszerekről kiegyensúlyozottabb, komplexebb képet ad. A komplex, adatokkal alátámasztott információk alapján pedig a fogyasztóknak lehetőségük nyílik a saját egészségi állapotuk, illetve táplálkozásuk ismeretében megalapozottabb döntést hozni élelmiszer-vásárláskor. A NAK az Olaszország által javasolt tápértékjelölési rendszert támogatja, ennek érdekében több fórumon is felszólal, és mozgósítja a visegrádi együttműködés tagországainak agrárgazdasági kamaráit is – áll a NAK közleményében.
A NAK egyetért az olasz állásponttal, és a számszerű adatokat tartalmazó, tápanyag-specifikus jelölési rendszert támogatja
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.