BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összefogás az informatív élelmiszer-címkézésért

vg | Az élelmiszerek címkézési szabályainak európai uniós teveiről tárgyalt Olaszország budapesti nagykövetével Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Az apropót az EU-ban tervezett új élelmiszer-címkézési szabályokról szóló vita adta, amely az agrárkamara és az olasz fél szerint is mellőzné a fogyasztók részletesebb informálását – noha az erről szóló rendelet módosításának eredeti célja ez lenne –, a termékeket pedig egyoldalúan minősítené. A NAK szerint ez a címkézés a nemzeti értékeink részét képező hungarikum termékeket, valamint a hazai élelmiszer-előállítók termékeinek döntő többségét kifejezetten hátrányosan érintené. Az uniós hatásvizsgálat szerint négyféle címkézési rendszert használnak, illetve fejlesztenek az EU-ban. Több tagállam és a német elnökség egyoldalúan a Nutri-Score típus mellett áll ki.

Ez ugyanakkor a fogyasztók számára nem ad lehetőséget a mérlegelésre, a háttéradatokat – mint az adott élelmiszertermék konkrét összetétele, az alkalmazott adalékanyagok – teljes mértékben „elhallgatja”, egyoldalú információt ad – állítja a NAK. Nem vizsgálja sem az adott élelmiszertermék egészét, sem az adott tagállamban, régióban akár évszázadokra visszanyúló hagyományok részeként betöltött szerepét, sem a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát, ami egyértelműen hátrányos az olasz és a magyar élelmiszer-termelőknek is. Emiatt számos kiemelkedő táplálkozási értékű és szerepű élelmiszert – legyen szó akár a nemzeti értékeink részét képező hungarikumokról, akár az elismerten kedvező hatású, a mediterrán konyha alapját képező olívaolajról – a Nutri-Score-rendszer hátrányosan különbözteti meg.

Olaszország az uniós hatástanulmányban alternatívaként szereplő, számszerű adatokat tartalmazó, tápanyag-specifikus jelölési rendszert támogatja, amelynek az elnevezése NutrInform Battery. Ez a hazai, hagyományos élelmiszerekről kiegyensúlyozottabb, komplexebb képet ad. A komplex, adatokkal alátámasztott információk alapján pedig a fogyasztóknak lehetőségük nyílik a saját egészségi állapotuk, illetve táplálkozásuk ismeretében megalapozottabb döntést hozni élelmiszer-vásárláskor. A NAK az Olaszország által javasolt tápértékjelölési rendszert támogatja, ennek érdekében több fórumon is felszólal, és mozgósítja a visegrádi együttműködés tagországainak agrárgazdasági kamaráit is – áll a NAK közleményében.

A NAK egyetért az olasz állásponttal, és a számszerű adatokat tartalmazó, tápanyag-specifikus jelölési rendszert támogatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.