Magyar gazdaság

Összeszámolják, mekkora az olajmonarchia vagyona

Évi 6,5-7 százalékos gazdasági növekedés szükséges a társadalmi robbanásveszély elhárításához.

Szaúd-Arábia létrehoz egy vagyonmérleget, amelyben minden olyan tétel szerepel majd, amelyet eddig nem hoztak nyilvánosságra, így az állami fejlesztési alap (Public Investment Fund – PIF) befektetései és adósságállománya is.

A Reuters ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Mohamed bin Szalmán trónörökös, a királyság de facto uralkodója a PIF-et helyezte reformjainak középpontjába, amelyeknek a célja a gazdaság diverzifikálása, függetlenné tétele a fosszilis energiahordozóktól. A koronaherceg irányítása mellett az alap jelentős globális befektetővé vált, amely több milliárd dollárral szállt be a legkülönfélébb külföldi vállalatokba.

A vagyonfelmérés a rijádi pénzügyminisztérium szóvivője szerint hosszú távú projekt, amelyen tavaly kezdtek el dolgozni, de még nem született döntés arról, hogy mikor és milyen formában ismertessék az eredményeket.

Ezért egyelőre a szakértők csak abból tudnak kiindulni, amit tudunk a PIF-ről. Az alap 2015-ben 150 milliárdos vagyonnak rendelkezett, amely 2020-ra 400 milliárdra duzzadt. Becslések szerint ebből 70 milliárd származott az állami olajvállalattól, a Saudi Aramcótól tulajdonrész formájában, és 40 milliárd a jegybank külföldi devizatartalékjaiból.

A PIF 2018-ban és 2019-ben 21 milliárd dollárnyi vett fel, és hamarosan véglegesítenek egy újabb, várhatóan több mint tízmilliárdos kölcsönszerződést is. A trónörökös reményei szerint az alap vagyona 2025-re eléri az 1100 milliárd dollárt.

Fotó: Shutterstock

A pénzre szükség is van, hogy Mohamed bin Szalmán meg tudjon birkózni az ország előtt álló egyik legnagyobb kihívással, vagyis elegendő munkahelyet teremtsen a fiatal nemzedékek számára, és 2030-ra hét százalék alá szorítsa a munkanélküliségi rátát.

A koronavírus-járvány következtében tavaly rekord magasra, 15,4 százalékra ugrott a munkanélküliek aránya, de az állásteremtés már a pandémia előtt lelassult, mert fiskális megszorításokat kellett bevezetni az egyre nagyobb költségvetési hiány miatt.

A deficit tavaly elérte a 12 százalékát, amelyet az idén 4,9 százalékra akarnak leszorítani.

A költségvetési kiadások csökkentése miatt a PIF tervezett jelentős infrastrukturális beruházásaival próbálják felpörgetni a gazdasági növekedést. Ezek közé tartozik a NEOM nevű egymillió lakosú, futurisztikus, karbonsemleges megaváros megépítése, amelyre 500 milliárd dollárt szánnak.

Az alap a koronaherceg szerint 2025-ig évente legalább 40 milliárd dollárt fordít a helyi gazdaság fejlesztésébe.

„Bin Szalmán tisztában van vele, hogy a fiatalok körében mért stagnálni vagy emelkedni fog, ha a nem haladja meg átlagosan a 6,5-7 százalékot, ami robbanásveszélyes helyzetet teremt. Nincs ideje rá, hogy a megszokott módszerekre támaszkodjon” – mondta a Reutersnek Khaled Abdel Majeed, a londoni székhelyű SAM Capital Partners Közel-Kelettel és Észak-Afrikával foglalkozó alapmenedzsere.

Mohamed bin Szalmán Szaúd-Arábia
Kapcsolódó cikkek