Magyar gazdaság

Több tízmillió forintot spórolhatnak a családok

A gazdasági újraindítási akcióterv részeként januárban indították el az otthonteremtési programot.

Akár több tízmillió forintot is megspórolhatnak a családok a januárban indított otthonteremtési programnak köszönhetően – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Facebook-oldalán.

https://www.facebook.com/csaladesifjusag/videos/3025434797703890

Novák Katalin a közzétett videóban azt mondta, hogy

a gazdasági újraindítási akcióterv részeként januárban indított otthonteremtési program a gyermekvállalás előtt állóknak, a gyermeket nevelőknek, házaspároknak, együtt élőknek, egyszülős családoknak és azoknak is szól, akik nem szeretnének költözni.

Emlékeztetett, hogy januártól 27 százalékról 5 százalékra csökkent az új építésű, maximum 150 négyzetméteres lakások és a legfeljebb 300 négyzetméteres házak áfája.

Akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új ingatlant, az 5 százalék áfát is visszaigényelhetik, és illetéket sem kell fizetniük. Akik építkeznek, ötmillió forintig élhetnek az áfa-visszaigényléssel – tette hozzá.

Novák Katalin
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Elmondta, hogy

akik felújítják otthonukat, támogatást vehetnek igénybe: a felújítási költségek felét – legfeljebb 3 millió forintot – támogatásként utólag megkaphatják.

Ehhez februártól állami kamattámogatású, maximum 6 millió forintos otthonfelújítási kölcsönt vehetnek fel azok, akik nem tudják előzetesen megfinanszírozni a felújítási költségeket – fűzte hozzá.

Novák Katalin kitért arra is, hogy januártól tetőtér-beépítésére is igénybe vehető a csok teljes összege.

Az első családok megkapták a támogatást

Már több tízezren érdeklődtek, és több mint kétszázan a költségszámlákat is beküldték. Tizenhét család már meg is kapta az átlagosan egymilliós otthonfelújítási támogatást.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek