Magyar gazdaság

A lakáspiac már védett

VG | Az első sokkhatás után gyorsan magára talált a lakáspiaci kereslet – jelezte az Ingatlan.com, miután a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások múlt csütörtöki bejelentését, majd pénteki részletezését követően heti összevetésben 20-25 százalékkal esett az eladó és kiadó ingatlanok iránt érdeklődők száma. Vasárnapra azonban visszakapaszkodott a megszokott szintre a portál forgalma, vagyis a harmadik hullám és a legújabb szigorítások várhatóan nem befolyásolják érdemben és tartósan a lakáspiac teljesítményét. Mindez leginkább az év elején bevezetett extra támogatásoknak és kedvezményeknek köszönhető, amelyek a jó évkezdés után lendületben tartották a lakáspiacot.

Az átmenetinek bizonyult keresletcsökkenés kapcsán Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte: az állami lakásprogram ez évtől elérhető új elemei, például a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a lakásfelújítási program elindítása, a CSOK-os lakások illetékmentessége nélkül a harmadik hullám jelentősebben vethetné vissza a lakáspiacot. Erre a tavaly tavaszi tapasztalatokból lehet következtetni.

Ugyanakkor Balogh László szerint elképzelhető, hogy a szigorítások miatt márciusban a februárinál kevesebb adásvétel történik, de inkább csak a halasztások miatt. Az előzetes adatok szerint a vevők is óvatosabbá váltak, ezért a harmadik hullám hatásairól konkrétabb előrejelzés csak a következő hetek tendenciái alapján adható – szögezte le a szakértő.

Az állami keresletélénkítés hatására azonnal ütemesen nőtt a használt lakások adásvétele, és megugrott az építési kedv is – emlékeztetett Balogh László. Az élénkülés a számokban is visszaköszön: januárban 1011 lakóépület kapott építési engedélyt a KSH adatai szerint, ez éves szinten 38 százalékos növekedés. E növekedés elsősorban a családi házakra kiadott 805 engedélynek köszönhető, ez az elmúlt öt év legmagasabb januári értéke volt.

Ezek is érdekelhetik
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!